Waarom zinkt een blokje lood van 1kg en blijft een schip van 1000000 kg wel drijven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Buoyencie ; ik weet het nederlandse woord effe niet meer. Opwaartse kracht ? Drijfvermogen ? Het blokje lood is massief, en heeft dus een klein oppervlak en zal zinkenals een baksteen. het schip daarentegen is hol en gevuld met heel veel lucht. Per vierkante centimeter staat wordt het schip dus hard genoeg omhoog gedrukt om niet te zinken. Het heeft inderdaad te maken met de wet van Archimedes ; een hol schip verplaatst veel meer water dan het gewicht van dat hele schip inclusief alle lucht er in. Daardoor is de opwaartse kracht van het water net effe hoger, en blijft het drijven.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Buoyancy
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Archimedes

Hier zit veel lucht in

Blokje is massief boot is hol van binnen

Iets blijft drijven als de massa per cm3 kleiner is dat die van water en een boot heeft een groot oppervlak en idd het bezit veel lucht

Boot heeft andere vorm en een groter oppervlak, waardoor hij meer opwaartse kracht heeft.

Wet van Archimedes; kwestie van volume ten opzichte van het gewicht.

Een schip blijft drijven omdat het (naast metaal) grotendeels uit lucht bestaat. Hierdoor is de massadichtheid van het schip lager dan dat van een massief blok metaal. De hoeveelheid massa per volume is dus lager dan die van water en het schip drijft. Voor meer info, neem eens een kijkje op de bronpagina.

Bronnen:
http://www.kanalenenrivieren.eu/blog/hoe-w...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100