De huizenprijzen dalen omdat er, met de huidige persoonlijke vooruitzichten van de meeste gezinnen, geen vraag is naar huizen tegen de huidige prijzen.
Hetzelfde geldt voor nieuwbouw - ook dat is de meeste mensen nu te duur dan wel te riskant. Daardoor gaan arbeidsplaatsen verloren.
Bouwwerk in de renovatie zal wel wat stijgen, omdat mensen die al ergens wonen eerder geneigd zullen zijn daar langer te blijven wonen, en hun huidige huis op te knappen of te vergroten.
Aan de andere kant zal bouwwerk in de renovatie dalen omdat mensen kosten willen besparen, en een geplande luxe-uitbreiding even laten zitten.
Wat dat netto zal betekenen voor de hoeveelheid werkgelegenheid in de renovatie moet nog blijken.
Verder hebben wij in NL natuurlijk het bijkomende probleem dat huizen hier kunstmatig duur zijn gehouden door de hypotheekrenteaftrek. In feite is dat een soort subsidie. Daardoor zijn huizen hier zo'n 40% duurder dan in vergelijkbare situaties in omliggende landen. Die 40% kunstmatige waardestijging is opgestreken door de generatie die vóór de invoering van de hypotheekrenteaftrek, of direct na de invoering daarvan maar nog net voordat het effect op de prijzen zich deed gelden, een huis kocht. Deze kunstmatige rijkdom begint nu langzaamaan te worden verdeeld over de volgende generaties middels erfenissen, maar dan verminderd met successierecht dat naar de staat gaat. Alle volgende generaties hebben er dus een nadeel van.
Goed, dat was een zijspoor. Terug naar de vraag.
Bij alle economische voorspellingen die verder vooruit kijken dan een half tot een heel jaar, moet je een grote pot zout bij de hand houden. Kijk naar de voorspellingen over de Euro-Dollar-koers, of over de prijs van olie. Of ga maar verder. De economische "wetenschap" is haar naam niet waard, voorspellen blijkt te moeilijk te zijn. Dit zal ook gelden voor de ontwikkeling van de huizenprijzen in de komende periode.