Mag je in winkelcentra fotograferen ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, uitzonderingen daargelaten, doelend op de regels van het winkelcentrum zelf. Er is een privacywet met duidelijke regels. Zie link. Rechtsleer en rechtspraak zijn het er grotendeels over eens dat wanneer een persoon zich in de openbaarheid begeeft, bijvoorbeeld op een publieke plaats, hij zijn stilzwijgende toestemming geeft. Deze toestemming wordt afgeleid uit de feitelijke omstandigheden. De toestemming blijft wel vereist voor het gebruik en de reproductie van de genomen foto of video. De persoon moet in dit geval wel het hoofdonderwerp vormen. Wanneer bepaalde personen toevallig op een foto of video staan, genomen op een publieke plaats (bv. een foto van een monument waar enkele personen toevallig mee op afgebeeld staan), dan gaat men er in principe van uit dat een toestemming voor het verdere gebruik van die foto of video niet vereist is.

Bronnen:
http://www.privacycommission.be/nl/in_prac...

Ja hoor. Op alle openbare plaatsen mag je fotograferen.

En waarom zou dat niet mogen? Want als het gewoon een gezellig uitje is dan mag je van elkaar best foto's maken. En zelfs als hier bepaalde reclameteksten van winkels op staan... Het word alleen een ander verhaal als je als een soort van Sherlock Holmes in het wildeweg gaat fotograveren om informatie te verzamelen...

Ja, dat mag. Maar als je de foto´s ergens wilt públiceren, heb je toestemming nodig van de mensen die er (herkenbaar) op staan. Nu zal dat oovr toevallige voorbijgangers die de achtergrond vormen niet meteen een probleem opleveren als je het niet doet (maar officieel zou het wel horen), maar als je echt concreet mensen gaat portretteren, heb je eht toestemming nodig voor publicatie.

Normaal gesproken mag dat. Maar een winkelcentrum is particulier eigendom. Het zou kunnen dat de eigenaar fotograferen verbiedt. Ik heb eens in een supermarkt in Italië een foto gemaakt van de visvitrine. Voelde ik opeens een hand op mijn schouder - een gewapende beveiliger. Die vertelde mij dat ik niet mocht fotograferen. Hij zou er iemand bijhalen, ik moest wachten. We hebben braaf een tijd gewacht, maar er kwam niemand. Toen zijn we maar naar buiten gelopen.

Ja, van personen en dergelijke mag dat gewoon. Het is een ander verhaal als je bijv de winkelpui of de etalage van de winkel wilt fotograferen. Ik moest dat een keer voor een opdracht van school doen en we moesten daar eerst toestemming voor vragen aan de winkel. Sommige deden daar moeilijk over, voor sommige was dit geen enkel probleem.

Ja, het is een openbare plaats en daar mag dat. In induviduele winkels in het winkelcentrum zul je toestemming moeten vragen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100