las net een stukje uit de koran nav eerdere vraag. maar komen die beide boeken niet heelveel overeen? waarom is er dan die haat onderling ?

Toegevoegd na 10 minuten:
de vraag was van zomervlinder en de boeken die ik bedoel zijn de bijbel en de koran.
sorry dat het onduidelijk was.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat zij de enige juiste interpretatie van iets geven/ hebben/weten. Ook al kun je zien dat (in dit geval) de bijbel en de koran in veel opzichten overeen komen en dat beide geloven waarschijnlijk in elk geval deels dezelfde oorsprong hebben, dan nog vinden sommige mensen dat het ene boek deugt en het andere volkomen fout is. Dat heeft meer met de instelling van die mensen te maken dan met de teksten: wie zo star en rechtlijnig is zal nooit accepteren dat er misschien meerdere waarheden zijn, of geen enkele 100% waarheid. Als kind groeide ik op in een omgeving waar velen gereformeerd waren, en om de haverklap was er - voor mij als kind volkomen onbegrijpelijk - weer eens ruzie over de uitleg van bepaalde gedeeltes van de bijbel, en dan splitste zo'n gemeente zich en de 'hardliners' richtten dan een nieuwe gemeente op. Waar dan even later weer hetzelfde gebeurde, enzovoorts. Zo zie je in de islam ook verschillen tussen diverse stromingen, en in het katholicisme, en in elk geloof vermoed ik. Zet een hardliner X-gelovige tegenover een hardliner Y-gelovige en je hebt heibel omdat ze beiden geen millimeter toegeven en vinden dat de ander een zondaar is... Ik ben zelf niet gelovig, maar ik ben ervan overtuigd dat een geloof veel waarde kan hebben voor mensen, dus naar mijn gevoel is het zonde dat mensen elkaar de hersens inslaan (letterlijk en/of figuurlijk) omdat de ander iets anders gelooft :-(

De haat is fakomstig over de status van de profeet mohammed (Islam) & de zoon van god Jesus (Christendom). Als je vind dat Jesus de zoon van god was, en iemand vertelt je dat het 'maar'een profeet was dan is dat redelijk beledigend. Als je vind dat MOhammed een profeet was, en iemand zegt je dat dat nniet zo is, dan gaat dat ook redelijk tegen de fundamenten van je geloof in. Als je deze zaken combineert kom je op fundamentele verschillen in het beeld daat beide partijen hebben. Je hebt gelijk dat de rest van het systeem dezelfde basis lijken te hebben, zeker voor buitenstaanders.

De beide boeken (de bijbel kent velen boeken) Zijn in de zelfde streek ontstaan. Langere tijd hebben beide boeken elkaar geen kwaad gedaan. Tot er mensen waren die er iets in gedachte te lezen wat ze beter maakte dan de ander

Juist als twee geloven dicht bij elkaar liggen is de vijandigheid vaak erg groot, men is bang voor overlopers. Je ziet dat ook in de politiek; men regeert vaak liever met een partij uit een heel andere hoek dan met een partij uit dezelfde hoek.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100