Wat is brocante ?

Het is een term die ik steeds vaker te pas en te onpas tegenkom, (en waar ik tot voor een x aantal jaren terug nog nooit van gehoord had !) maar het is me nog steeds niet duidelijk wat ik er nu precies onder moet verstaan.

Is het ouwe troep die geen antiek mag heten en onder die sjiek klinkende naam voor belachelijke prijzen op rommelmarkten - sorry, 'brocantebeurzen' wordt verkocht ? Dat is namelijk de indruk die ik nu heb, maar wellicht klopt die niet of dekt het de lading niet ??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Brocante is alles wat je kunt omschrijven met 'ouwe meuk is leuk'. Dus jouw beeld is helemaal correct!

La brocante is frans voor vlooienmarkt of luizenmarkt.

Bronnen:
http://translate.google.nl/#fr|nl|La%20brocante

Brocante is curiosa. Spullen uit vroegere tijden die nu in trek zijn. Dit is geen antiek.

Iets wat brocant is is in trek, maar geen antiek.

bro` can - te de -woord (vrouwelijk) Zuid-Nederlands curiosa, spullen uit vroegere tijden die in trek zijn, maar niet als antiek kunnen worden beschouwd ...

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/brocante

Ander woord voor brocante is curiosa of in gewoon Nederlands ZELDZAAM.

Brocante is net geen antiek. Voor antiek moet het iets met bepaalde artistieke of culturele waarde zijn van minstens 100 jaar.( dat wordt gesteld , maar is niet absoluut); Voor 'brocante' stelt men die limiet niet . Maar het zijn vanuit een bepaald oogpunt interessante 'hebbedingetjes' en 'curiosa' , waarvan vele dingen slechts sentimentele waarde hebben , voorwerpen die nog net niet voldoen aan de criteria voor antiek , en dingen die voor de meesten iets meer betekenen als 'rommel'.

Wat mij betreft heb je je eigen antwoord gegeven!!! ik ben het er mee eens!!

Het woord wordt ook wel gebruikt om een bepaalde stijl in huis aan te geven.

bijzonder

italiaans eten denk ik

Rommelmarkten met oude spullen, antiek of wat nieuwer. In Frankrijk kom je ook "vide grenier" tegen. Veel dorpen organiseren deze rommelmarkt om leven in de brouwerij te brengen. Brocantes kun je dus op speciale markten vinden maar er zijn ook winkelpanden waar brocante wordt verkocht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100