Hoelang wachten met zwanger worden na curetage?

Hallo, ik heb in 2,5 jaar tijd 4 miskramen/curretages gehad. Eerst in november '15, toen miskraam mei '16, curretage ivm mola november '16 en de laatste curretage was in november '17. Ik zou graag opnieuw willen proberen, maar kan een baarmoeder dat wel aan? Mijn cyclus is nog niet op gang gekomen, maar als dat eenmaal gebeurd, kunnen we er dan weer voor gaan of liever een bepaalde tijd afwachten ?
Bvd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb zelf ook 3 miskramen achter elkaar meegemaakt waarbij 2 curettages. Ik kreeg elke keer het advies van de gynaecoloog om na de curettage met seks te wachten tot ik niet meer zou vloeien en in elk geval te wachten met zwanger te worden tot ik weer mijn menstruatie had gehad. De reden hiervoor is dat bij een curettage het slijmvlies in de baarmoeder wordt weggehaald voor een deel en dit na een menstruatie weer optimaal is om de innesteling van een vruchtje weer goed te laten verlopen. Na een mola zwangerschap wordt wel geadviseerd om te wachten tot het zwangerschapshormoon helemaal verdwenen is en dat duurt dan langer. Het advies is dan meestal ook daarna nog een half jaar te wachten met zwanger worden omdat het achtergebleven mola-weefsel opnieuw actief kan worden. Je geeft aan dat je daarna weer zwanger geweest bent, dus ik neem aan dat je wel onder controle gestaan hebt? In elk geval is het geen probleem om er na een curettage weer voor te gaan na een menstruatie te hebben gehad. Als je vruchtbaar genoeg bent en verder gezond en fit, kan dit al snel weer het geval zijn, zeker als je een regelmatige cyclus hebt en je zelf kunt berekenen wanneer jouw ovulatie plaats vindt. Zelf had ik het opgegeven na 3x die ellende en liep al tegen de 40 intussen. Ik hield me er niet meer mee bezig en had ook niet veel zin in sex in die tijd. Toch is het in een van die weinige momenten gebeurd dat ik ineens zwanger bleek te zijn. Bij de ontdekking ervan bleek de zwangerschap al in de 11e week te zijn! Nog net 12 dagen voor ik 41 werd kreeg ik een gezonde zoon! Iets waar ik eigenlijk al afscheid van had genomen. Pas toen het kind echt levensvatbaar zou zijn, begonnen we met babyspullen kopen en het kamertje inrichten ;-) Belangrijk is dat je zowel psychisch als lichamelijk weer klaar ervoor bent om het opnieuw te proberen. Het was een emotioneel zware periode en verwerkt is alles niet snel. Beter is het om wat tijd te nemen en er geen obsessie van te maken. Zorg dat je geen medicatie meer hoeft te nemen en begin vast met gezond te leven....geen roken, alcohol, goede nachtrust, bewegen en relaxen op zijn tijd. Denk om je foliumzuur, vitamines en mineralen bij de voeding. Zorg in elk geval dat je er klaar voor bent....het wordt nog lastig genoeg mocht je weer zwanger worden. Vooral de eerste tijd ben je onzeker, gespannen en oh zo alert op elk dingetje! Het zal zeker geen ontspannen tijd worden...ik wens je veel sterkte en daarna geluk toe!

Het is zelfs zo dat men adviseert om meteen te proberen, als er nog hormoon in het lichaam aanwezigheid is is de kans op slagen juist groter dan bij langer wachten. Geen garanties voor deze uitspraak want het ligt volledig aan wat de reden is dat het niet goed is gegaan. Er komt natuurlijk veel meer bij kijken. Maar er is geen reden om te wachten of langer te wachten. Eigenlijk juist niet tenzij daar een bepaalde medische noodzaak voor is, maar dat had je dan ook wel verteld geworden door de arts. Ik heb het nog nooit ergens gezien of gelezen dat zoiets het geval is. Toegevoegd na 3 uur: Oke, mijn reden is misschien niet meer actueel te noemen. Maar feit blijft dat het eerder geadviseerd wordt om wel zo snel mogelijk weer te proberen ipv langer te wachten. Liefst wel 1 menstruatie afwachten ivm datum bepalen en ook dan weet je zeker dat het zwangerschapshormoon uit je lichaam is. (hoewel ik wel vandaag op een wetenschappelijke website wel gelezen had dat doorbloeding van de baarmoeder daar een rol bij kan spelen, kan ik deze even niet zo snel terug vinden) Kwaad kan het zeker niet, tenzij er sprake is van ontstekingen of andere zaken waardoor het afgeraden wordt.

Bronnen:
https://www.leef.nl/kennisbank/zwanger-na-miskraam
https://www.nu.nl/gezondheid/2307262/kort-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100