Waar in Utrecht wordt er bij een bevalling niet moeilijk gedaan over een ruggenprik?

Mijn vriendin weet sinds kort dat ze zwanger is, en wil bij haar bevalling (sowieso niet thuis) graag de optie hebben om een ruggenprik te krijgen.

Op internet heeft ze nogal wat verhalen gelezen van vrouwen die dat dachten geregeld te hebben, om er in het ziekenhuis achter te komen dat het alleen kan als de bevalling heel handig tussen negen en vijf plaatsvindt. En bevallingen houden zich nou eenmaal niet aan kantoortijden.

Ze is de eerste van ons groepje die zwanger is, wij kunnen haar dus niet helpen/geruststellen met eigen ervaringen. Maar wel door het aan anderen te vragen:

Zijn er GV'ers die goede ervaringen hebben met een ziekenhuis dat niet meedoet aan de pijn-is-goed-voor-je-maffia? Of juist slechte ervaringen, waar hun wensen genegeerd werden? Het helpt namelijk ook al om te weten waar ze juist niet moet zijn.

Toegevoegd na 1 minuut:
Bijna vergeten: het gaat om de *stad* Utrecht. Uiteraard is de halve provincie doorcrossen met weeën niet zo'n goed idee.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de academische ziekenhuizen is 24 uur per dag anesthesie aanwezig. Dat geldt niet voor reguliere ziekenhuizen. Dus als ze een academisch ziekenhuis zoekt, weet ze zeker dat ze ook 's nachts anesthesie kan krijgen. In een regulier ziekenhuis gaan de afspraken vaak mis, want dan moeten ze een anesthesist oproepen na kantooruren met als consequentie dat die van thuis uit nog moet komen. Als je als redelijk ver bent met de bevalling heeft het dan geen nut meer. Daarnaast kan de aanwezige arts op dat moment vinden dat dit geen noodgeval is en dus de anesthesie hiervoor niet opgeroepen hoeft te worden. In het AZM (academisch ziekenhuis Maastricht) is het prima geregeld en daar hoef je maar hard te roepen en krijg je vervolgens een ruggeprik. Dat komt omdat daar een gyneacoloog zit die tegen dat "pijn is gezond" fabeltje is. Hij heeft al verschillende artikelen geplaatst hierover, dat hij vindt dat iedere vrouw recht heeft op een ruggeprik tijdens de bevalling.

Mijn schoonzus is 2 maanden geleden bevallen in het Diaconessenhuis Utrecht aan de Bosboomstraat. Zij heeft daar gewoon een ruggeprik gehad. Denk dat de pijn-is-fijn-mafia meer uitzondering is dan regel.

Is het überhaupt wel verstandig zo'n ruggenprik? Het is niet helemaal zonder gevaren hoor......

Bronnen:
http://www.uvcutrecht.nl/pijnbestrijding-p...

Waarom zijn mensen zo bang voor pijn? Pijn is er niet voor niets, zeker bij een bevalling. De bevallingspijn is een ervaring die je dichter bij je kind brengt. Accepteer het! Pijn is er voor bedoeld dat je je daarna weer "beter" voelt. Moeder en kind moeten samen door een "pijn" om zo de hechting te bevorderen. Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen die met een keizersnee geboren worden (dus zonder pijn) vaker last hebben van verlatingsangst, moeite hebben met binden enz. Bovendien is het puur natuur en is het maar tijdelijk die pijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100