Vraagje over de regels (menstruatie) van de vrouw ?

ik heb gehoord dat een vrouw hun regels hebben dat het eicel weggaat en de eicel terug krijgen als ze hun eisprong krijgen na de 2 weken maar daar tussen kunnen ze niet zwanger geraken is dit waar ?

(regels is ongesteld zijn)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Oeioeioei, hier worden nou ongewenste kindjes van geboren. Dit is hoe het gemiddeld werkt: De vrouw heeft al haar eicellen vanaf de geboorte klaarliggen. Per cyclus rijpt één van die eicellen en komt vrij, dat heet ovulatie. De ovulatie vindt (wederom *gemiddeld*) plaats 14 dagen vóór de eerste dag van haar vólgende menstruatie. Gemiddeld zitten er 28 dagen tussen de eerste dag van de ene en de eerste dag van de volgende menstruatie. Gemiddeld, als je de eerste dag van de menstruatie beschouwt als dag 1, vindt de ovulatie plaats op dag 14 van de cyclus. Wanneer een vrouw ovuleert, blijft haar eicel 12-24 uur vruchtbaar, er is dus maar één dag van de 28 dat ze zwanger kan raken. Eén probleem: de gemiddelde vrouw bestáát niet. Dit is hoe het in de praktijk werkt: De meeste vrouwen ovuleren *niet* op dag 14 van hun cyclus, maar op een andere dag. Dat kan 10 dagen voor de menstruatie zijn, 20 dagen voor de menstruatie, of nog een totaal andere onverwachte dag. Een cyclus kan altijd onregelmatig zijn, ook al ben je normaal wel regelmatig. Dat is *niet* van tevoren te voorspellen. Een eicel moge dan maar 12-24 uur vruchtbaar blijven, dat geldt niet voor sperma. Dat blijft gemiddeld twee à drie dagen leven, maar vijf of zelfs uitschieters van acht dagen zijn ook mogelijk. Dat betekent dat je zwanger kan worden van seks ver voor de dag dat je ovuleert, terwijl je de dag dat je zult ovuleren niet eens met zekerheid kan voorspellen. Conclusie: iedere keer dat een penis een vagina binnengaat zonder gebruik van voorbehoedsmiddelen (en zelfs die zijn nooit 100% betrouwbaar) bestaat de kans dat de vrouw zwanger wordt. Altijd. Voor de menstruatie, tijdens de menstruatie, na de menstruatie, áltijd. Als je niet zwanger wilt worden, is de kalendermethode (op bepaalde dagen geen seks hebben) dus géén optie.

Theoretisch klopt het wat je zegt. Maar iedere vrouw is anders en haar cyclus verloopt ook anders. Gemiddeld is de eisprong zo rond de 13e/14e dag, maar het kan ook zomaar 5e of 6e dag zijn. Je kunt er nooit zomaar vanuit gaan dat een vrouw tijdens en twee weken na de menstruatie niet vruchtbaar is. Sommige vrouwen krijgen al veel eerder of juist veel later hun eisprong.

Dit is ongeveer wat er gebeurt maar je kan ook eerder of later een eisprong hebben heb ik gemerkt ;-) Niet op gokken dus.

Bedenk: er vindt een eisprong plaats, en _gemiddeld_ 14 dagen later vindt de menstruatie plaats. Maar: die eicel heeft tijd nodig om via de eileider naar de baarmoeder te komen, en pas als de eicel daar niet bevrucht wordt, wordt die afgestoten, via de menstruatie. Dus ook bij een vrouw die zeer regelmatig menstrueert, kun je niet precies zeggen wanneer ze niet zwanger kan raken. Vroeger (en nu nog wel) deden mensen aan 'periodieke onthouding': berekenen wanneer de kans op zwangerschap het grootst was en in die periode geen seks hebben. Maar die eicel kan er korter of langer over doen, spermacellen kunnen het soms langer volhouden dan je denkt, en er zijn hele massa's mensen geboren uit ouders die aan periodieke onthouding deden en ontdekten dat dat niet zo'n betrouwbare vorm van anticonceptie is.

mijn ouders gokten op die regel en kregen vijf kinderen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100