vriendschap is veranderd, angst om vriendin kwijt te raken? wat moet ik doen?

Vroeger waren we heel close. Sinds een paar jaar woont ze nu aan de andere kant van het land. We spreken en zien elkaar veel minder. Ik heb constant de angst om haar kwijt te raken omdat ze me niet meer leuk vindt of andere vriendinnen leuker vindt. Ik heb dit met haar besproken en ze zegt dat dit niet zo is en dat ze het niet leuk vindt om te horen omdat ze dan denkt dat ze wat verkeerd doet. Ik wil niet zo jaloers zijn als ze met andere vriendinnen ook leuke dingen doet. Voel me heel kinderachtig, net ze van mij is ofzo. Wat moet ik hiermee? Accepteren dat vriendschappen veranderen? Of weer praten maar dat kan juist averechts werken?

Toegevoegd na 5 minuten:
Iedereen is weg van haar en het is net of ik me bedreigd voel. Ik ben altijd bang dat ze me niet meer wil ofzo. Ik haat dit gevoel. Ik heb tegen haar gezegd dat ik er niet weer over zal zeuren en zij heeft gezegd dat ze het heus wel aangeeft als er iets is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als de geografische afstand verandert, is het logisch dat ook een vriendschap daar invloed van ondervindt. Dit is heel normaal en hoeft beslist niet het einde van een vriendschap te betekenen. Je ziet elkaar weliswaar (doorgaans ) minder en maakt vervolgens minder gezamenlijk mee, zodat er ook weer minder na te praten valt enzovoort. Een ding is zeker voor mij: vriendschap laat zich op geen enkele manier dwingen. Integendeel: hoe meer de een aan de ander ' trekt' hoe steviger de ander terugveert.. Mensen willen namelijk niet geclaimd of geforceerd worden. En sommige vriendschappen nemen , na verloop van tijd simpelweg af aan gehalte en gestalte, door (zoals hier) een verhuizing, maar ook door een ander leven (opleiding, huwelijk, kinderen) en dat is ook een geheel normale en legitieme zaak. Als het klopt wat je zegt: " iedereen is weg van haar" kan ik me ook voorstellen dat dit die vriendin zo benauwt, dat ze behoefte heeft aan (een tijdje) afstand. Zo prettig hoeft dat namelijk helemaal niet te zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100