Kan ik, 4 maanden na ondertekening van de akte 'tot ontbinding van het samenlevingscontract' nog protest aantekenen tegen de inhoud?

Tijdens het scheidingsproces ben ik overmand door emoties en angst voor kwaadheid van mijn vriend, akkoord gegaan met de akte, en heb ik bij de notaris ondertekend. De notaris is de énige bemiddeling die wij gehad hebben. Achteraf is mij duidelijk geworden dat ik zwaar onderbedeeld ben, kan ik hier nog protest tegen aantekenen?

Weet jij het antwoord?

/2500

De vraag of het mogelijk is om een echtscheidingsconvenant te wijzigen, terwijl beiden al getekend hebben is een veel voorkomende vraag als de emoties en de kwaadheid enigszins weer onder controle gekomen zijn. Wanneer men het samen eens is dat het convenant gewijzigd moet worden, is er geen enkel probleem. Dan wordt er een aanvullende overeenkomst gemaakt, waarin precies wordt aangegeven wat uit het oorspronkelijke convenant moet vervallen en wat er voor in de plaats moet komen. Dit moet door beiden worden ondertekend. Als men het convenant eenzijdig wil wijzigen en de ander is het er niet mee eens dan hangt het van het convenant af of de afspraken überhaupt gewijzigd kunnen worden. Vaak staat namelijk in het scheidingsconvenant aangegeven dat het convenant niet kan worden ontbonden (niet geheel of niet gedeeltelijk) en dat er alleen nakoming geëist kan worden. Je kan dan dus niet van het convenant af maar alleen eisen dat de ander het echtscheidingsconvenant nakomt. Het is ook van belang of het echtscheidingsverzoek al is ingediend of nog niet. Met andere woorden: er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag of een echtscheidingsconvenant gewijzigd kan worden wanneer één van beiden het daar niet mee eens is. Onder bepaalde omstandigheden kan dat alleen wanneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden op grond waarvan het niet redelijk is elkaar aan de gemaakte afspraken te houden. Soms als blijkt dat u echt zeer benadeeld bent, maar dan had de notaris moeten waarschuwen. Als hij de enige bemiddelaar was, had hij voor beide partijen een eerlijke oplossing moeten voorstellen. Toegevoegd na 52 seconden: Als het klopt dat u zwaar onderbedeeld bent had de notaris u daarop moeten wijzen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100