als mijn overleden exman recht heeft op de helft van mijn erfenis heeft zijn weduwe dan ook rechten?

Mijn moeder is overleden in 1992 toen was ik in gemeenschap van goederen getrouwd met mijn ex man. Mijn broer bleef in haar huis wonen en is 2014 overleden.dus erven mijn zus en ik dit huis. Mijn ex man is in 2006 hertrouwd en in 2007 overleden. Heeft zijn vrouw dan rechten. Wij hebben 2 kinderen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je vraag bevat een voorwaarde "als ...". Laten we die even vergeten. De rechten van je ex-man zijn vastgesteld/vastgelegd bij jullie echtscheiding. Dat is het eindpunt. Wel zou hij nog steeds pensioenrechten kunnen hebben (als jij pensioen had opgebouwd terwijl jullie getrouwd waren) en daarvan partnerpensioen ontvangen, maar niet meer nu hij is overleden. Normaal gesproken is dat dus klaar. Wel zou het kunnen zijn dat in uitzonderlijke omstandigheden, bijv. als blijkt dat jij veel meer geld had dan bij de echtscheiding verteld is, hij daar op kan proberen aanspraak te maken, danwel zijn erfgenamen nu hij is overleden. Nu die "als". Welke rechten je (overleden) ex-man ook had, zijn weduwe heeft in dit verband geen rechten, zoals ook al eerder door iemand geantwoord is. Verder: Je schrijft het niet, maar ik neem aan dat je moeder bij haar overlijden eigenaar was v dat huis waar je broer in is gaan wonen. In 1992 werd dat huis eigendom van de erfgenamen van jouw moeder en jouw aandeel werd dus gezamenlijk eigendom van je man en jou. Bij jullie echtscheiding is jullie gezamenlijke vermogen verdeeld, dus ook dat aandeel in de waarde van dat huis. Het kan zijn dat je broer je heeft uitgekocht, dus dan heb jij daar geld voor gekregen, maar als dat niet zo is dan kan het zijn dat jullie broer jullie "huur" betaalde voor het wonen in een huis dat maar voor 1/3 van hem was. In dat geval is bij jullie echtscheiding dat aandeel in het huis, aandeel in onroerend goed, bij de boedelscheiding betrokken en hoogstwaarschijnlijk heeft je ex-man daar toen geld voor gekregen. Je schrijft "erven mijn zus en ik dit huis", dat kan alleen als het huis eigendom van je broer was, wat ik niet denk. Maar stel dat het huis inderdaad geheel van je broer was, dan erven jij en je zus en eventuele kinderen van je broer dat huis. Al die kinderen erven waarschijnlijk samen evenveel als jij of je zus. Dit is ingewikkeld, en een notaris kan je het precies uitleggen en veel notarissen doen dat het eerste half uur gratis. Als het huis niet van je broer was, maar van jullie drieën samen, jullie hebben het met zijn 3-en geërfd en de broer is er in blijven wonen, dan erven jij, je zus en eventuele kinderen van je broer dat 1/3 deel. Die andere 2 delen waren al van jullie door de erfenis van je moeder en daar verandert dan niets aan. De vrouw van je ex-man heeft hier verder niets mee te maken. Jullie kinderen ook niet, maar als jij zou komen te overlijden, erven zij samen jouw deel.

De vrouw van je ex man heeft geen rechten. Jullie kinderen natuurlijk wel. Toegevoegd na 1 minuut: Om heel precies te zijn. Na de scheiding had je ex man ook al geen rechten meer. Toegevoegd na 1 dag: Ik heb een link toegevoegd die daar vrij duidelijk over is. Als er tijdens de scheiding geen specifieke afspraken zijn gemaakt dan zijn er geen rechten. Een ander punt is dat de weduwe vam je ex wel kan proberen een deel van de erfenis alsnog te krijgen en je er dus voor moet zorgen dat je daar juridisch goed tegen bewapend bent. Want het is nog altijd zo gelikk hebben is een gelijk krijgen is wat anders.

Bronnen:
https://www.jurofoon.nl/nieuws/3823-erven-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100