Hoe handel ik in deze vervelende en ongewone situatie?

Privacy-maatregelen:
- Het probleem staat bewust niet in de vraag.
- Ik zet het voor de gemakkelijkheid in hij-vorm, maar het kan evengoed een vrouw zijn.

Een vriend van mij heeft een vreemd wereldbeeld. Vermoedelijk is hij aan de autistische kant. Hij leeft in Disneyland: iedereen is een open boek. Als je lacht ben je aardig, als je fronst ben je slecht. Niemand is echt kwaadaardig, zelfs in de grootste schurken zit een engel te wachten om er door hem uitgehaald te worden.

Hij is eens gevallen voor iemand die hem publiekelijk misbruikte. Hij werd uitgescholden, beledigd, voor gek gezet, moest rare fratsen uithalen, en wanneer een van zijn vrienden hem zei dat dit niet normaal was reageerde hij bozig op hen.
Nu heeft hij een vriendin die ver weg woont. Zij is vrij ernstig verstoord. Ze gedraagt en verkleed zich bewust niet naar haar leeftijd (dit is voor haar seksueel activerend: het heet DL), geeft al haar geld uit aan piercings en wiet (verslaafd aan pijn en drugs), heeft flink overgewicht, en liegt.

Het is overduidelijk dat zij niets met hem wil. Ze laat ieder contact doodbloeden en negeert hem verder volledig. Hij is echter overtuigd dat ze moeite heeft met het uiten van haar liefde. Volgens hem hebben ze al 5 maanden verkering, en hij wil afreizen om haar te bezoeken.

Weet iemand hoe ik hem kan helpen? Hij is een goeie vriend van me die zich prima red in deze maatschappij, met intelligentie en humor. Dit is echter een verontrustende zwakte.

Weet jij het antwoord?

/2500

MarieAnne.. Dit is een zeer moeilijke situatie! De persoon in kwestie heeft zodanig een mooi beeld gemaakt, als het ware een zeepbel vol met mooie kleuren maar gevuld met lucht.. Om dat te doorprikken.. ligt erg moeilijk.. Hij/Zij zal hier sowieso gekwetst zijn.. en ik vermoed dat deze persoon dit niet kan relativeren en plaatsen zodat die de woede op jou uitwerkt.. hij/zij zal erg boos worden op jou als je de waarheid vertelt.. of hij het gaat geloven is de vraag want zijn/haar waarheid..zal er heel anders uitzien.. Autisme is erg complex, deze mensen hebben vooral moeite om zich te plaatsen in andermans perspectief.. De vraag is.. als je de waarheid vertelt, ga je hem/haar tegenhouden in de reis? of eerder stimuleren? Ik weet niet hoe hecht je band is met deze persoon maar misschien kan je voorstellen om mee te gaan en hem te steunen/ begeleiden? (sorry, verkeerd geplaatst als reactie, nu als antwoord :p)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100