Is een verborgen narcist netals een borderliner?

Heeft een verborgen narcist bijna dezelfde kenmerken als een borderliner?

Toegevoegd na 5 minuten:
Een verborgen narcist is iemand die niet superieur is en zichzelf de hemel in prijst( netals een openlijk narcist). Komt vaak onzeker over.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, het zijn twee verschillende soorten persoonlijkheidsstoornissen die dus beiden verschillende kenmerken hebben. Iemand met borderline kan in het extreme gaan (zelfbeschadiging, bipolaire kenmerken) en dat zou een narcist zeer waarschijnlijk niet doen. Wel kun je punten van borderline en punten van narcisme hebben, maar deze zijn niet hetzelfde.

Nee. Bovendien zijn er van beide stoornissen allerlei vormen en allerlei gradaties. Je kunt dus nooit zeggen dat iemand iets "IS". Verborgen narcisten zijn net zo met zichzelf bezig als openlijke narcisten, maar op een subtielere manier: ze hengelen naar goedkeuring, voelen zich minderwaardig en zijn hypergevoelig voor wat anderen van hen vinden. Nu heeft iedereen wel narcistische trekjes en die diagnose "narcist" is dus echt niet zo maar te stellen. Hier kun je zelf een test doen: http://tests.psychologiemagazine.nl/Persoonlijkheid/Narcismetest Zelfde geldt voor borderline. Dat is niet een term waar je een duidelijk plaatje aan kan hangen. De term borderline is in het begin van de vorige eeuw ontstaan. Psychologen en psychiaters wisten toen bepaalde psychische verschijnselen niet goed te duiden en plaatsten de stoornis daarom in het grensgebied (borderline) van de psychose en de neurose. Inmiddels is de aandoening ingedeeld bij de persoonlijkheidsstoornissen. Iemand met de borderline-persoonlijkheidsstoornis heeft vaak een laag gevoel van eigenwaarde en een sterke neiging tot extreme (voor)oordelen. In relaties met vrienden en/of partner is het vaak alles of niets, vaak eerst alles en daarna plotseling niets. Ook hier is een online test voor. http://borderlinetest.nl/ Hecht overigens niet te veel waarde aan de uitkomst van die testen. http://helpborderlinebespreekbaarmaken.wordpress.com/kenmerken-borderline/ Persoonlijkheidsstoornissen zijn voor deskundigen al extreem moeilijk te diagnosticeren, laat staan dat je dat zelf kan of voor iemand in je omgeving kan doen. Wees heel voorzichtig met het opplakken van etiketjes!!

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Borderline-pe...
http://www.trimbos.nl/onderwerpen/psychisc...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100