hoe kan ik een groep omvormen die alles "voor mij" doen terwijl het juist de bedoeling is dat ze zelfstandiger worden?

Ik moet een groep verzelfstandigen (een groep sociale huurders die zelfstandig moet leren functioneren, hierop middelen aanvragen voor de werking enz). Hierbij zit ik met een behoorlijke vervelende erfenis. Mijn voorgangers hebben de groep destijds uit heel andere overwegingen opgestart. De mensen die deelnamen waren vrijwilligers, dus werden aan alle kanten in de watten gelegd.
Nu is de taakomschrijving veranderd, en moet ik diezelfde groep ertoe brengen dat ze op zichzelf staan.
Het zijn zeker mondige mensen met heel wat vaardigheden, de scholing varieert maar de competenties zijn min of meer gelijklopend. Het zijn ook mensen van "goede wil" dus ze hebben zeker goede intenties.
Maar het is ontzettend moeilijk om er de juiste "drive" in te krijgen. Als ze iets doen doen ze het nog altijd "voor mij". Dat het "voor mij" is, is op zich wel mooi en ontroerend maar ook heel kwetsbaar. Gisteren hadden we bv. een groot evenement op mijn organisatie, waarbij onze doelgroepen centraal stonden. Ik was verantwoordelijk voor de hapjes. Doordat er enkele collega's niet hun taken opnamen, stond ik onverwacht de hele dag in de keuken. Mijn doelgroep was hierover erg gepikkeerd, want ze doen alles "voor mij" en ik "bekijk hen niet"...
Hoe kan ik hen ertoe brengen dat ze inzien dat zij eigenlijk een soort vakbond van sociale huurders moeten worden? Die los van mij en de organisatie voor dewelke ik werk beslissingen moet kunnen nemen, keuzes moet kunnen maken enz.?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Moeilijk want je vertelt niet wat er hun diagnoses zijn, ze zullen niet voor niks begeleiding krijgen, want anders begrijp ik het probleem niet. Ik zou beginnen met niks meer "zomaar"voor ze te doen, dus dingen die ze niet kunnen of moeite mee hebben samen doen. Tegelijkertijd motiveren dat ze het zo goed doen. (als dat ook echt zo is) Daarna dat samen doen langzaam afbouwen. Eventueel uitleggen, dat als jij ooit weggaat er misschien niet meer iemand voor terug komt, dus dat ze echt zelfstandiger moeten worden. Of woorden van dien aard, er moet wel een kern van waarheid inzitten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100