Hoe kan ik leren om beter te communiceren met mijn vriend zonder bang te zijn?

Sinds 3 jaar heb ik een lat-relatie en voel mij daarin vaak alleen. In het algemeen is het sowieso bij mij dat ik in mijn werk meer in mijn element ben dan daarbuiten vreemd genoeg, omdat ik het gevoel heb dat ik mij daar beter kan uiten dan in mijn priveleven. Niet alleen moeilijker uiten tegenover mijn vriend maar ook tegenover mijn eigen familie ( en met name mijn moeder)
In mijn werk voel ik mij geaccepteerd zoals ik ben en heb ik het gevoel dat mensen vertrouwen in mij hebben, mij laten merken dat ze mij mogen en mij waarderen..
Daarbuitenom ben ik zo verschrikkelijk bang voor kritiek, afwijzing en oordeel van anderen, dat ik vaak op zo'n manier leef door mij aan te passen aan de nukken en grillen van anderen en om conflicten, confrontaties en teleurstellingen uit de weg te gaan. Dat maakt mij soms depressief en ongelukkig.
Mijn moeder kan mij ( ik ben 36 nu) nog steeds af en toe behandelen als een klein kind en verwijtend doen en mijn vriend (die zelf veel praat) kan moeilijk luisteren, zonder meteen een pasklaar antwoord er bovenop te gooien of meteen een oordeel vellen of mij te onderbreken 'omdat hij toch al weet wat ik ga zeggen'. Ik ga mij daardoor steeds meer wegcijferen en weet op den duur niet eens meer wat ik moet zeggen. Het lijkt wel of ik automatisch de 'praatknop' heb uitgeschakeld, want het is toch niet belangrijk wat ik voel. Het gekke is dat hij naar andere mensen wel kan luisteren ( of dingen aannemen)

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit is een heel herkenbaar verhaal. Mensen met dominante ouders... krijgen ook vaak een dominante partner, gewoon omdat dat herkenbaar is. Op een gegeven moment moet je voor jezelf kiezen...het is niet normaal dat je bang bent om met je vriend te praten !! Ikzelf heb ook altijd zulke partners gehad en elke relatie afgebroken omdat je daar gewoon geen zin meer in hebt. Vraag je af of je nog gelukkig bent met je vriend...zoniet...streep eronder !! jij bent meer waard. Zoek een lief iemand waarbij het geen eenrichting verkeer is... echt...die zijn er ! Je moet je prettig voelen bij iemand en jezelf kunnen zijn. Zeg tegen je moeder dat je niet meer over je heen wilt laten lopen en dat ze daar maar eens goed over na moet denken, omdat je geen zin meer hebt in haar houding en dat niet meer pikt. Het is even moeilijk...maar jij hebt het er ondertussen lang genoeg moeilijk mee gehad...nu is het jouw beurt om de waarheid te zeggen...zowel tegen moeder als vriend. Met vriend kun je als hij het niet snapt. Je ziet dat ze op het werk wel normaal tegen je doen en je waarderen...dus...het ligt niet aan jou !! Kom voor jezelf op he !! Ik wens je veel sterkte !! Toegevoegd na 3 minuten: Er ontbreekt het woordt "kappen" in de zin ... Met vriend kun je...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100