Je hebt medelijden en mededogen wat zijn de verschillen hier tussen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Met medelijden zit ingesloten dat je hetzelfde gevoel overneemt van die ander die zielig is bijvoorbeeld... Mededogen is juist uitgesloten dat je hetzelfde gevoel krijgt als die ander, bijvoorbeeld zieligheid... Dus als je medelijden hebt met zieligheid, dan voel je dat zelf wel, inherent... Heb je daarentegen mededogen met zielig zijn, dan heb je daar wel begrip voor, maar maak je daar niet je eigen gevoel van... Dus bij mededogen blijf je qua zelfde gevoel buiten schot... Dat is het verschil tussen die twee...

Medelijden is een passief iets - je bent toeschouwer of getuige - iemand verteld je iets en je gaat mee in dat gevoel. Mededogen is een actief iets - je bent een invloed op de ander, je kunt iets doen of niet doen - je bent actief bezig maar je kiest om het niet te doen, minder te doen, het af te zwakken - de ander ruimte te geven.

Er is geen verschil, de twee woorden zijn synoniem. Het woord mededogen komt op mij alleen wat ouderwets over. 'Medelijden' wordt meer gebruikt dan 'mededogen'.

Met mededogen, leef je met iemand mee, met medelijden vind je iemand zielig...

Volgens de boeddhistische filosofie: Medelijden een gevoel dat lijden in de geest teweegbrengt; het is geen ideale toestand. Mededogen daarentegen is niet een gevoel, maar is een morele mentale factor, een staat van de geest die ontwikkeld is.

Bronnen:
sleutel tot inzicht

Medelijden hebben is mede lijden, je lijdt er dus zelf ook onder als iemand anders verdriet heeft. Bij mededogen maak je je wel een voorstelling van een anders verdriet, je leeft er mee mee, maar je lijdt er niet onder.

Mededogen is medelijden met iemand hebben, medelijden met iemand hebben is met iemand meeleven.

Bronnen:
http://www.woorden-boek.nl/?woord=

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100