Mijn vader heeft bruine ogen en mijn moeder ook ik heb groene ogen en zwart haar hoe gaat dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

het gaat met erfelijke eigenschappen. stel... dat je oma blauwe ogen had, en je opa bruine. bruine ogen zijn dominant over blauwe ogen. je vader krijgt bruine ogen (dominant) maar draagt ook het gen (recessief) voor blauwe ogen. bij voortplanting komen van elke cel (dus met alle eigenschappen) 2x de helftt bij elkaar. (een helf van je moeder, een helft van je vader, samen ben jij dat) omdat elke voortplantingscel maar de helft bevat van alle erfelijke eigenschappen kan je vader zowel de gen van blauwe ogen, als dat van bruine ogen doorgeven. bij je moeder werkt dit net zo. als bruine ogen dominant zouden zijn kunnen ouders dus tóch een kind krijgen met blauwe ogen! (als maar 2 keer de helft van de voortplantingscellen met het blauwe ogen gen samen komt) het is wel uit te rekenen hoeveel kans er is op een kind met blauwe of bruine ogen, met zwart of rood haar. maar dan moet je weten wat dominant is en of er ook aanleg is voor een andere kleur ogen. zo is bv rood haar 'raszuiver' ouders met rood haar hebben 2 keer de aanleg (2 x de helf) voor rood haar. 2 ouders die rood haar hebben, en een kind hebben dat geen rood haar heeft.... daar moet de melkoer bij aan te pas zijn gekomen :) er is 1 gek ding wat de genen kunnen. dit heet crossing over. de genen letten dan even niet meer op wat dominant is want voegen zich op een andere manier samen. je ziet het weleens bij mensen met een donkere huidskleur, zwart haar, en blauwe ogen waar je wel naar móé't kijken :) een ingewikkeld verhaal, maar je bent vast heel trots op je zwarte haar en mooie groene ogen :))

Genetische variatie. Niemand is hetzelfde. Dit is met toeval gebeurt.

Je ouders hebben beiden genen die de kleur van hun ogen bepalen. Hun hebben ook blauw, groen, etc. Bij hun heerst toevallig de bruine genen. Bij jou heb je net de minderheersende genen gekregen en daardoor heb je een ander kleur ogen. Jou kind kan weer bruin krijgen etc ;) Of adoptie, maar daar ga ik niet van uit.

Heb je ooms, tantes met zwart haar? Of grootouders met groene ogen? Kijk een naar overeenkomsten met je ouders, qua neus, lengte etc. Toch nog twijfel. Zoek dan eens je babyfoto's op. En ga eens rustig met je moeder om de tafel zitten. Durf je dat niet? Je huisarts heeft alle gegevens.

Hoi Polat, In feite stel je twee vragen over de overerving: van haarkleur en van oogkleur. Het erven van oog- en haarkleur ligt op de genen. Deze genen zijn eigenschappen en liggen op chromosomen. Een mens heeft 23 paar chromosomen. Van elk paar heb je er één van je moeder en één van je vader gekregen. Omdat op beide paren het gen voor de eigenschap van de haarkleur ligt, hangt het van die eigenschap af wat er gebeurd. Zo is de bruine kleur het meest dominant, dan het groen en het minst dominant is blauw. Als jouw ouders allebei bruine ogen hebben, dan komt de dominante eigenschap bruin naar voren. Maar je beide ouders hebben kennelijk ook een gen dat niet bruin is, bijvoorbeeld groen. Wat er is gebeurd dat zowel je moeder als je vader dit "groene" gen hebben doorgegeven. De dominante bruine kleur ontbreekt dan en het resultaat is dat je een groene oogkleur hebt. Omdat groen ook dominant is, kan het ook zo zijn dat één van je ouders niet als tweede een "groen" gen heeft, maar ee"n voor blauwe ogen. Ook bij die ouder zal het bruin domineren, maar in dat geval krijg je van de ene ouder het "groene" gen en van de andere de "blauwe". In dat geval zal groen meer overheersen en komt bij jou ook de groene kleur naar voren. Zo werkt het ook met haarkleur. Toegevoegd na 6 minuten: Zie ook de animatie op: http://www.erfelijkheid.nl/overerving.php Toegevoegd na 18 minuten: Bij Haarkleur zijn minstens twee verschillende genen betrokken. Dat maakt het wat ingewikkelder. Twee bruinharige ouders kunnen bijvoorbeeld een blond kind krijgen, ondanks dat bruin dominant is, maar er zijn meer genen betrokken dan het gen voor bruin en blond. Zie ook de eenvoudige animatie in de tweede link. Toegevoegd na 30 minuten: http://www.erfelijkheidinbeeld.nl/new/index.php?option=com_content&view=article&id=73:haarkleur&catid=49:erfelijkheid-wat-is-dat&Itemid=62 Ik denk dat je het beste bovenstaande animaties even kunt bekijken.

Bronnen:
http://www.erfelijkheid.nl/faq/oogkleur.php

Op onderstaande link kan je zien hoe de oogkleur wordt bepaald binnen de erfelijkheid. Toch is het vreemd dat wanneer beide ouders bruine ogen hebben jij groene ogen hebt.

Bronnen:
http://www.erfelijkheid.nl/faq/oogkleur.php

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100