Hoe zorg ik dat mijn kind weer wat aankomt?

Mijn jongste zoon van 4 jaar oud is een kleine week geleden geopereerd aan zijn keelamandelen. Heeft als gevolg hiervan al die dagen niet gegeten en amper gedronken, was er flink ziek van. Hij begint nu mondjesmaat weer wat te eten en te drinken( vla, roomijs en ranja), maar het weigeren hiervan van de afgelopen dagen heeft gezorgd voor aardig gewichtsverlies. Ik ben al heel blij dat ik nu weer wat bij hem naar binnen krijg, anders zoi ie morgen opgenomen worden in het ziekenhuis om aan een infuus gelegd te worden.
Op het moment dat ie alles weer wil en mag eten, wat kan ik hem dan geven zodat ie z'n gewichtsverlies weer wat inhaalt? Iemand tips?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je zoon zit nu nog in een herstelperiode en mag nog best een klein beetje verwend worden. Drinken is na het verwijderen van de keelamandelen het belangrijkste, maar ik zou wel snel beginnen met wat gezonde 'bouwstoffen' toe te voegen. Prak bijvoorbeeld een banaan en voeg dat aan de vla toe; maak een gezonde groentesoep (eventueel fijner maken met de staafmixer); geef aardappelpuree met wat peterselie (bevat veel vitaminen en door de peterselie ook ijzer) Probeer zo spoedig mogelijk weer naar het normale eetgedrag terug te gaan. Maak het eten eventueel nog een tijdje wat fijner tot het slikken minder pijn doet. Geef eerst het gezonde eten en geef dan de vla of het roomijs. Op die manier krijgt het kind eerst de gezonde bouwstoffen binnen en daarna nog wat extra's voor de calorieën. Als je zoon nu weer wat eet, gaat het waarschijnlijk snel de goede kant op. Hij heeft een aantal dagen de ervaring gehad dat slikken en dus eten en drinken erge pijn doet. Maak er in ieder geval geen drama van, maar bied hem eerst het gezonde eten aan. Je mag dit gerust een beetje aanpassen (pureren met wat melk of bouillon) om het wat vloeibaarder te maken. Betrek hem wel bij dit proces, want gepureerd eten ziet er soms wat onsmakelijker uit. Als je het samen hebt gedaan en hem uitgelegd hebt dat je dit doet omdat hij het dan wat makkelijker kan eten, maar dat hij dan weer wel snel beter en sterk wordt, dan kan samen dit 'speciale' eten maken stimulerend werken. In ieder geval succes en beterschap met je zoon!

Bronnen:
pedagogische werkervaring met jonge kinderen

Geef hem dat wat hij lekker vindt. Dwing hem vooral niet te eten, maar spreidt het over de hele dag. Ga samen boodschappen doen en kook wat hij het liefste eet. Je hoeft nu nog niet veel te variëren, het gaat erom dat hij weer leert eten en dat zijn smaak terug komt. Sterkte ermee! Toegevoegd na 5 minuten: Ik zou wel oppassen met te veel snoep en andere zoetigheid. Door heel veel suikers kan hij darmklachten krijgen. Je kunt dan beter stukjes fruit of nootjes geven.

In dit geval: alles wat hij lekker vindt en het wil eten. Chocolademelk of chocoladepudding met slagroom. Koop zo'n fles spuitslagroom en laat hem daar lekker mee knoeien. Vooral ijs gaat er meestal goed is en verkoelt ook de keel. Maak leuke toetjes. Ga plakken cake versieren met m&m enzo.

Probeer de verleiding te weerstaan om hem uitsluitend 'lieverkoekjes' en zoete en vette troep te geven. Uiteindelijk is het de honger die hem weer aan het eten moet krijgen (en honger maakt rauwe bonen zoet, zoals je weet), en je zal niet de eerste zijn die met feitelijk zo'n kleine aanleiding van een goed etertje een slecht etertje maakt. Zuivel en fruit zijn wel prima opties (zolang het niet alleen chocoladevla is natuurlijk) en als hij weer brood wil eten mag daar ook best alles op wat-ie lekker vindt, maar hem nu (ver)wennen met een dieet van roomijs, chocolademelk en spuitbussen met slagroom kan dan wel heel aantrekkelijk klinken, zelfs voor een kind dat aan moet komen is het niet gezond, en dit is een uitgelezen kans hem te leren dat je ook van tamelijk gezond eten je weer een stuk beter kunt gaan voelen. Je hoeft het inhalen van het gewichtsverlies an sich niet op de een of andere manier te ' versnellen' laat hem liever in een normaal en natuurlijk tempo weer op gewicht komen.

Bronnen:
Dochter met chronisch ondergewicht die...

Bij de dirx staat bij de babyvoeding een pot waar van ik de naam ben vergeten dat is speciaal voor kinderen/baby's om aan te komen en dat is verantwoord, ik zou je kleine juist niet allemaal vet en snoep geven want dat is ongezond. Eten na zo'n operatie doet echt pijn hoor, ijs verkoeld goed,vaak koud drinken geven dan droogt zn keeltje niet uit. Geef vooral nog geen dingen waarvan je slijm in je keel krijgt het kan zijn dat het hem nog pijn doet bij het slikken,je slikt ook anders na zon operatie hij gaat vanzelf wel meer eten. Maar goed,waarschijnlijk hebben ze dat spul waar ik het net overhad ook wel bij een andere drogist. Succes

Hij krijgt vanzelf weer trek.. Een kind kan wel even zonder eten hoor!

Ga idd niet met allerlei snoep en vettigheid aan de slag. Kies wel voor de vette zuivel produkten, volle melk, volle yoghurt. Een beker bouillion schijnt eetlust opwekkend te zijn , bv een half uur voór de warme maaltijd. Verwerk in sausen en soep room, bv bij bloemkool sausje of iets dergelijks. Afhankelijk van waar hij zin in heeft: Bananen Noten (niet echt lekker met een zere keel) Vruchtendrank als druivensap, appelsap evt met een schepje dextrose gedroogt fruit bevat ook veel caloriën Veel brood, en af en toe pindakaas stukjes kaas tussendoor milkshake voor nog meer tips zie onderstaande link. Beterschap voor je mannetje, hoop dat hij snel weer een sterke vent is :)

Bronnen:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseact...

Gaat vanzelf, beetje geduld moeders, maar geef hem havermoutpap.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100