Is het normaal dat een kind van 20 maanden niet stil kan zitten?

Allereerst: ik maak mij geen zorgen hoor, maar vraag t me gewoon af.

Mijn dochtertje van 20 maanden is ontzettend onrustig. Wanneer ze op schoot zit is dit gewoon niet prettig, ze zit werkelijk geen seconde stil.
Op het moment dat ik even zit, of mn man, dan móet ze ook direct op schoot en wordt ze neidig wanneer je haar er af zet en blijft ze aandringen tot je dr weer op schoot neemt.
Ze moet ook altijd systematisch overal aanzitten en maakt daarbij veel kapot.
Wanneer ze eet (ze zit tegenwoordig op een gewone stoel omdat ze de kinderstoelen gesloopt heeft) gaat ze om de zoveel seconden op haar knietjes, staan, op haar billetjes etc.
Zelfs mensen die haar niet kennen valt het metteen op hoe onrustig ze is

Verder kan ze ook behoorlijk driftig zijn, maar ook heel enthousiast.
Kortom: een zéér levendig kind. En eigenlijk is ze al vanaf haar geboorte zo.

Ze kan overigens wél stil zitten als ze ergens geconcentreerd mee bezig is (tekenen, een boekje lezen, maar dan alleen wanneer ze dit in haar eentje doet). Dus ik geloof niet dat ze verder concentratie problemen heeft.


Het is echt een schat van een kind (wanneer haar dat zo uit komt), maar soms zoooo vermoeiend voor ons.

Dus, is dit normaal? Of zou ik me wél zorgen moeten maken? Waar zou deze onrust vandaan kunnen komen, en is er eventueel iets aan te doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het ene kind is niet het andere kind. Wij zijn ook in het bezit van een exemplaar die niet stil kan zitten. Alleen wanneer ik Dora opzet zit ze stil. Ze is ondertussen 2,5 jaar en ontzettend leergierig. Op schoot zitten. Creeeer een moment voor haar. Geef haar dan ook alle aandacht en zit niet met je mobiel te spelen of een tijdschrift te lezen maar geef echt de aandacht aan haar. Na een tijdje kan je dan ook zeggen dat het tijd is om even zelf te spelen en dan moet jij niet blijven zitten maar even wat opruimen of iets wat niet zo interessant is voor haar. Overal aanzitten: Voor een kind is de wereld nieuw. Stimuleer juist het voelen. Aan stofjes, aan alles wat geen kwaad kan, aan voedsel. Zo kan een kind van de wereld leren. Doordat je uitlegt waar ze wel aan mag zitten, kun je ook grenzen leggen waar ze niet aan mag komen. Bijv hete koffie... En praten. De hele dag door. Vertel wat je doet. Vertel waarom en leg dingen uit. We gaan nu even je jasje pakken, dan gaan we je jasje aandoen want dan heb je het lekker warm als we naar buiten gaan. Duidelijkheid en regels zijn belangrijk. Niet alles toegeven wat echt niet kan of gevaarlijk is. Maar denk ook bij veel dingen: ach wat geeft het.... Soms lijkt het op slopen of druk gedrag maar wat is de reden? Is het een spel? Probeer het dan om te buigen naar iets wat wel acceptabel is. Goed. Zo kan ik wel even doorgaan. En ja het is heel vermoeiend. Maar probeer juist het mooie te zien van een kind dat de wereld op haar eigen manier ontdekt. En met een hoop passie. Dat is druk. Maar prachtig!

Zorg dat er rust en regelmaat is in huis, dat zowel jij als je partner op rustige toon spreken tegen elkaar en tegen haar. Leidt haar af als ze zo onrustig is. Zorg dat je via een vast schema je dag indeelt, wees duidelijk tegen haar, zodat ze weet wat er gebeurd en wat er gaat gebeuren. En ja of je dochter normaal is, dat is een vraag voor de deskundige, vraag het eens bij het consultatiebureau of je huisarts. Er zijn veel nieuwe ziektes, of beperkingen die dezelfde symptomen hebben, maar misschien is er niets met je dochter aan de hand. Het kan ook gewoon een druk kind zijn. Toegevoegd na 3 minuten: Dat je je geen zorgen maakt, dat is in de meeste gevallen een goed teken, ouders voelen het aan als er iets mis is met hun kind. Wat niet wil zeggen dat je geen medische hulp in hoeft te schakelen, laat dat aan de deskundige over. Je kind is ook op een leeftijd, dat ze veel nieuws ervaart, veel wil kunnen en leren, veel ziet. Wat ook druk zijn, als reactie kan geven.

Kinderen van deze leeftijd houden ervan om te leren over de wereld om hen heen. Laat je kind in zand, water, aarde en zelfs in modder spelen. Ja, het kan een bende worden - maar dat is oké. Laat je kind in een schoon zandbakje spelen en houd de deksel erop wanneer de zandbak niet in gebruik is om honden, katten en andere dieren buiten te houden. Geef je kind bakjes en bekertjes waar hij water in kan doen wanneer hij in bad zit. Laat hem in bad ook spelen met maatbekers en -lepels, sponsen, washandjes, trechters en vergieten. Wanneer je buiten bent, zou je ervoor kunnen kiezen om je kind een emmer water te geven om hem het huis, de auto en andere dingen te laten 'verven' met het water. Denk eraan dat kinderen niet alleen gelaten moeten worden met water. Het is je wellicht opgevallen dat je kind driftbuien begint te krijgen. Hij kan huilen, slaan, bijten, schoppen, schreeuwen en zichzelf op de grond gooien. Soms weet je zelfs niet eens wat de reden is geweest voor de uitbarsting. Soms leren kinderen dat ze krijgen wat ze willen door driftig te worden. En op andere momenten zullen de uitbarstingen simpelweg de manier zijn van het kind om zijn frustratie te uiten of te laten zien dat hij honger heeft, moe is of zich verveelt. Hoewel er geen magische manier is om met driftbuien om te gaan, kun je je kind (en anderen!) helpen door kalm te blijven, te voorkomen dat je kind zichzelf of anderen pijn doet, je kind uit het publiek te halen (in een dergelijke situatie) en door niet toe te geven aan de driftbui. Praat met hem zodra hij weer kalm is en laat hem weten dat, hoewel het helemaal niet erg is om verdrietig te zijn, zijn gedrag onacceptabel was. http://www.babybytes.nl/Baby%60s/kalender/maand/20

Het is niet abnormaal dat je dochter het lastig vindt om stil te zitten. Jonge kinderen willen van nature de wereld verkennen. Ze kan op bepaalde momenten wel rustig en geconcentreerd werken. Dat is heel belangrijk. Je kan het voor je dochter makkelijker maken om bijv. tijdens het eten even rustig te zitten, door daarvoor iets actiefs te doen. Ga samen dansen, in de speeltuin spelen etc. Blijf verder herhalen welk gedrag je graag ziet van je dochter. "Ik zie dat je op je knietjes zit. Ik ben bang dat je dan gaat vallen. Op de stoel moet je op je billen zitten. Dat doen wij ook." Als je dochter bij je op schoot wil en jij wil dat niet, vertel dan kort en direkt waarom niet en wanneer het wel kan. Als ze op schoot zit mag je ook best als voorwaarde stellen dat ze dan rustig gaat zitten. Korte tijd later kan je dan bijvoorbeeld wel even met haar stoeien. Op deze manier hou jij de leiding, maar ga je wel in op haar wensen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100