Wat doe je als je kind (bijna 6) geknepen word door zijn beste vriend op school?

Mijn zoon is nu tot 3x toe geknepen in zijn gezicht, dit zo erg, dat hij wondjes heeft van de nagel afdrukken.
Ik zeg niet dat mijn zoontje heilig is, maar ik weet wel dat hij dit niet uit zich zelf doet, hij is altijd van de lieve vrede bewaren...

Ik vroeg aan hem hoe het ging..
Ze waren dino ridders aan het spelen met wat jongens :) en vriendje kwam erbij, die wilde ook mee doen, en krabde hem.

Hij doet niets terug, want mama ik knijp mijn vrienden niet.

Ik zit in dubio, ben hier mee al 1x nr de juf geweest.
Straks praatkwartiertje, zal het weer aankaarten...

Maar kan ik nr zijn moeder toestappen.. en zo ja, hoe begin ik dat gesprek niet aanvallend..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je kunt een aantal dingen doen: - je eigen zoon weerbaarder maken, door hem te leren, dat niemand het recht heeft hem geestelijk danwel lichamelijk aan te vallen. Hij heeft dan het volste recht zichzelf te verdedigen. Ik neem aan, dat jij ook jezelf verdedigt als je door iemand wordt aangevallen? Misschien is een cursus judo iets voor je zoon? Dat heb ik mijn zoon ook laten doen en dat is heel belangrijk geweest in zijn ontwikkeling. - De moeder aanspreken. Wat is er mis trouwens, met directe confrontatie? Dat zie ik als iets geheel anders als aanvallend. Misschien weet de moeder nergens van en zal ze juist blij zijn, omdat dit gedrag zeer snel moet worden gestopt. Als zoiets es een keer gebeurt, dan vind ik het wat anders, maar 3x is zeker 2x teveel lijkt me? Dus gewoon tegen haar zeggen wat er is gebeurd en hoe vaak lijkt me prima. - De vriend erop aanspreken. Ik las, dat je het daar niet mee eens bent met redenen. Op dit moment is het m.i. belangrijk, dat jij voor je zoon opkomt, omdat hij het zelf nog niet kan/doet. Wijs de vriend op zijn gedrag en dat dit niet acceptabel is, het liefst waar je zoon bij is. Dan ziet hij, dat hij er niet alleen voor staat, dat jij als verantwoordelijk ouder voor hem opkomt èn leert hij van jou, hoe hij dat zelf zou kunnen oplossen. - Bespreken met de juf, maar dat heb je al gedaan. Contact met haar blijven houden als dat nodig is lijkt me wenselijk.

Nodig het vriendje uit om te komen spelen, en vraag het hem dan, bij een glaasje limo, waarom hij dat doet

Vermoedelijk beseft het vriendje niet wat hij doet. Misschien denkt hij wel dat het een gewone handeling is; mijn opa gaf liefhebbende kneepjes in de wangen van zijn kleinkinderen. Het jongetje moet dus leren dat de manier waarop hij het doet niet gewenst is. Dat kan denk ik wel het beste via zijn ouders duidelijk gemaakt worden. Toegevoegd na 4 minuten: Als beste vriendjes zullen ze vast ook bij elkaar spelen. De volgende keer dat jouw zoon bij het vriendje thuis is kan je zijn moeder vragen of ze weet dat haar zoon zo hard knijpt dat een ander kind daar pijn door heeft.

Je kunt je zoon vertellen dat hij heel, heel duidelijk tegen zijn vriend moet zeggen dat dat niet mag. "Jij mag mij niet knijpen! Als jij zo doet, speel ik niet meer met jou want knijpen doet pijn!" Sommige kinderen pakken dat soort signalen namelijk niet zomaar vanzelf op. Als je zijn moeder er op aan wil spreken, zul je dat inderdaad niet al te bot moeten brengen. Begin eerst met een babbeltje dat ze zo leuk met elkaar spelen. En ga dan over op zoiets: "Mijn zoon komt al een paar keer thuis met het verhaal dat jouw kind hem geknepen heeft. Ik was er natuurlijk niet bij, maar hij heeft echt wondjes en meestal vertelt hij geen fantasieverhalen. Weet je wat er aan de hand is, doet hij dat wel vaker?" Ik zou mezelf als moeder dan niet beledigd voelen.

Als hij dat doet zeg dat hij naar zij juf/meester moet gaam of dat hij moet Zeggen dat hij moet stoppen als hij dat doet met een beetje boze stem maar laat hem niet slaan anders komt er ruzie en dat is ook niet leuk

Iets wat op school is gebeurd moet je op school houden. Je gaat dus niet in gesprek met de ouders maar je speelt dit met de juf. De situatie op school is zo anders dan thuis en jij was er niet bij en die andere moeder ook niet. Je krijgt dan al snel gezeur over dat het vast niet zo bedoelt was, dat dat lievertje dat echt niet gedaan heeft, dat jouw zoon ook vast wel wat gedaan heeft etc en dat is het niet waard omdat het niet bij het vriendje thuis was. Juf is verantwoordelijk voor hoe het gaat in de klas en blijkbaar gaat het niet goed in de klas: naar de juf dus. Vraag ook wat ze er aan gaat doen, zeker omdat je er al een keer geweest bent.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100