Heeft een moeder die vanwege een hernia niet voor haar kinderen kan zorgen recht op gezinshulp?

De vader kan zorgverlof opnemen. Verder zijn vrienden en familie ingezet om voor de kinderen te zorgen. Maar dit is niet genoeg.

Weet jij het antwoord?

/2500

Tegenwoordig krijg je geen hulp als er een partner is of als er familieleden zijn die zouden kunnen helpen, sommige aanvullende zorgverzekeringen hebben wel een aantal uren hulp in het pakket,meestal zo'n 10 uur per jaar.

Bronnen:
zelf meegemaakt

In principe krijg je onder de WMO geen indicatie voor gezinshulp of voor huishoudelijke hulp wanneer je een gezonde partner hebt. Daar zijn wel uitzonderingen op, maar veel zijn het er niet. Als bijvoorbeeld de partner voor zijn/haar werk langdurig in het buitenland zit, en een enkele keer bij ploegendiensten wordt soms toch WMO-zorg toegekend. Als de partner zorgverlof opneemt, gaat men er vanuit dat de partner de zorg voor huishouden en gezin op zich kan nemen. Alleen als de partner overbelast dreigt te raken, kan soms een tijdelijke indicatie voor hulp worden gegeven. Maar gaat het alleen om het overnemen van de taken die moeder normaal gesproken doet? Dan zou de partner die zorgverlof heeft, zeker met hulp van anderen dit in theorie toch moeten kunnen bolwerken. Het gaat dan immers om de zorg die anders ook door één persoon wordt gedaan. Als er veel meer zorg is door een bijzondere gezinssituatie of als de moeder zelf ook hulp nodig heeft (bijvoorbeeld bij douchen of bij aankleden) dan kan er andere hulp worden ingezet. Toegevoegd na 1 minuut: Overigens zijn de kosten die je maakt als je particulier extra zorg inkoopt, wel - gedeeltelijk - aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Hoeveel precies afgetrokken mag worden, hangt o.a. af van het inkomen. Het aangifteprogramma wijst je de weg, en een site als www.meerkosten.nl geeft ook goede informatie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100