Wat kan je doen aan slecht in slaap vallen?

Mijn zoontje 4 die valt zo ontzettend moeilijk in slaap, dit probleem speelt al sinds zijn 2e jaar.
Hij voelt zich niet op zijn gemak alleen, en slaapt in feitte ook altijd met zijn ogen een stukje open.
Soms valt hij pas tegen 22.30 in slaap.
Wat ervoor zorgt dat hij moeite heeft met opstaan in de ochtend, om op tijd naar school te gaan.

Wie heeft er tips?

Hij gaat altijd op tijd naar bed, 19.00 uur, verhaaltje lezen helpt niet, warme melk helpt niet, warm bad helpt niet.
Nachtlampje helpt niet.
En ik heb het echt geprobeerd 2 jr lang, maar het veranderd niet.
dus geen kwestie van consequent zijn is het.

Weet jij het antwoord?

/2500

Zorg ervoor dat hij moe is als het bedtijd is.. En niet net voor het slapen gaan nog actief met hem spelen.. laat hem ontspannen voor hij zijn bed ingaat, maar hij moet wel moe zijn!!

Mmm.. lastig, misschien aan Derek vragen? Die weet er vast wel raad mee. Anders even langs een specialist die hier verstand van heeft, want zelf oplossen lijkt mij in dit geval onmogelijk of erg lastig. Succes!

Het is een beetje een ongelukkig antwoord, maar er is zoveel informatie op deze site. Het leek mij misschien handiger om het op deze manier door te geven.

Bronnen:
http://www.gezondheidsnet.nl/zoek?cx=01678...

Klinkt misschien vreemd maar is te proberen. Zijn bedje verplaatsen, laat hem zelf uit kiezen hoe hij het hebben wil, soms helpt het.

Als ik dit zo lees, heb je er alles aan gedaan om hem beter te laten slapen. Maar zo te lezen zit de kern van het probleem in het feit dat hij zich niet op zijn gemak voelt. Zolang dat zo blijft kun je consequent zijn wat je wilt, melk geven, in bad doen, verhaaltje vertellen - hij zal moeilijk inslapen omdat dat niets doet aan de basis van het probleem, het ongemakkelijke gevoel. Ik denk dat je eerst het vertrouwen van je zoontje moet krijgen, voor zover dat al niet het geval is. In dit geval bedoel ik: dat hij moeilijk inslaapt is *geen* fout, het is gewoon een feit. Daar kunnen jullie dan samen iets aan proberen te doen. Als je zoontje die houding goed kent, zal hij misschien praten. Misschien vertelt hij wat hem dwars zit. Maakt hij zich zorgen? Hoort hij geluiden? Is zijn temporaalkwab iets te actief, waardoor hij geesten ziet? Is het te stil? Is bij bang dat hij een enge droom krijgt? Iets anders? Zodra hij vertelt wat hem dwars zit, kunnen jullie daar samen aan gaan werken. Bij geluiden kunnen jullie samen op zoek naar de oorzaak. Misschien is het de tikkende radiator - als hij dat maar weet, is het niet zo erg meer. Misschien helpt het als je een lichtje aandoet, of juist een muziekje opzet. Soms voelt een kind zich veel veiliger wanneer de deur op een kier staat. Dan hoort het kind de geluiden van de ouders en de TV beneden. Voor ons zou dat storen, voor het kind geeft het een gevoel van wakers die in de buurt zijn, van het niet verlaten zijn. Ziet je kind geesten, probeer dan te kijken of het bewegende lichtvlekken zijn. Daar kun je dan iets aan doen (donkerder gordijnen of lampje aanlaten). Ziet hij uit zichzelf geesten, accepteer dat dan. Voor hem zijn die reëel. Praat erover, vraag wat die geesten willen, en bedenk samen met hem een ritueel om die geesten weg te laten gaan. Misschien moet je ze vragen weg te gaan. Misschien moet je ze dwingen weg te gaan. Misschien heb je een soort dromenvanger nodig, maar dan voor geesten. Hoe dan ook, doe het samen met hem. Begeleid hem hierin. -- Lang verhaal. Essentie is dat je eerst moet ontdekken wat eigenlijk het probleem is. Daarna samen met je zoontje een oplossing bedenken. Met vier jaar is hij daar oud genoeg voor.

Bij mijn neefje(die zeer onrustig was en vaak driftbuien had) werkt de Bach bloesem erg goed. Dit kan je gewoon bij de Etos kopen. Er zijn verschillende soorten van. Op http://www.bachbloesemadvies.be/ kan je vragen per e-mail stellen en dan kijken ze of er d.m.v. bachbloesems een oplossing kan worden gegeven. Het is zeker het proberen waard. (de bachbloesems in de Etos zijn wel goedkoper, maar niet helemaal aangepast naar het kind) Succes ermee.

Ik ben gewoon naast mijn zoon gaan zitten, boekje erbij, en vanaf dat moment sliep hij binnen vijf minuten. Pas toen hij bijna zes was en minder bang, ben ik gaan afbouwen. Eerst naar een andere kamer op dezelfde verdieping en nu hij 6,5 jaar is, ga ik gewoon naar beneden, wel met alle lichten aan en de kamerdeur ook een stukje open. Je verwent hem niet, ook al denk je van wel. Wat zal die jongen van jou gelukkig zijn dat je bij hem komt zitten. Gun het hem gewoon en trek je niets aan van wat anderen zeggen over 'verwennen'. Tenslotte moet die jongen ook gewoon fris op school komen, anders krijg je daar weer problemen. Dus, gewoon een tijdje volhouden en daarna afbouwen.

Heb 3 jaar ook zo`n probleem gehad met mijn zoontje,ook hulp gezocht en van alles geprobeerd. Toen kwamen wij per toeval op een site waar ze het hadden over Kindival van VSM en dat hielp heel goed. http://www.vsm.be/nl/index.php/component/content/96?task=view kijk maar eens misschien is het de moeite waard om eens te proberen. Hoop dat je er baat bij hebt.

Bed verplaatsen of als dat niet helpt een vocht vreter in z'n kamer (dat laatste helpt bij ons echt goed, klinkt misschien raar, maar veel mensen hebben last van te veel vocht in de lucht)

Wat eens zou kunnen proberen (je hebt waarschijnlijk alles al geprobeerd, maar misschien ken je deze nog niet) is de 5 minutenmethode. Je spreekt met je zoontje af dat je om de 5 minuten even bij hem komt kijken. Jonge kinderen zijn soms heel angstig om "alleen" te zijn, waarom........????? Je legt hem lekker in z'n bedje, doet het hele avondritueel van tanden poetsen, verhaaltje lezen etc... en wenst hem dan welterusten, maar je belooft hem dat je elke 5 minuten even bij hem komt kijken. Je doet dit ook echt élke 5 minuten, geen minuut later. Dit geeft je kind rust, hij weet dat hij niet alleen is en dat hij op je kan vertrouwen dat je ook echt komt kijken. Op het moment dat je komt kijken is het belangrijk dat je niet met hem gaat praten, maar dat je alleen laat zien dat je je belofte nakomt door even te komen kijken. Als het goed gaat (vaak is dat al na een paar dagen), dan stel je de tijd steeds een beetje bij door de periodes wat langer te maken, 6 min, 7 min 8 min, 10min. etc... (hoef je niet tegen je kind te zeggen) Je moet dit heel consequent uitvoeren, dan kan het echt heel goed werken. Het is een hele intensieve methode, maar vaak zie je binnen een week al resultaat, maar misschien heeft hij wat langer nodig aangezien hij al 4 jaar is en een slecht-slaappatroon heeft ontwikkeld.Verder heeft een kennis van mij ook heel veel problemen gehad met het slaapgedrag van haar dochtertje. Vanaf een jaar of twee sliep ze ineens heel erg slecht, terwijl er voorheen helemaal niks aan de hand was en het zelfs een gemakkelijke slaper was. Totdat iemand haar attendeerde op de mogelijke aanwezigheid van wateraders. Ze heeft iemand laten komen die metingen in haar huis heeft verricht en er liepen inderdaad wateraders precies onder het bedje van haar dochtertje door. Kinderen tot een bepaalde leeftijd schijnen helemaal niet gevoellig te zijn voor deze aders, maar op latere leeftijd wel. Hoe het precies zit weet ik niet en ik was altijd sceptisch als ik er iets over hoorde, maar feit is wel dat haar dochter nu weer heel goed slaapt omdat er een koperen plaatje onder haar bed ligt. Je weet maar nooit, het is altijd het proberen waard. Toegevoegd na 2 minuten: Als het allemaal niet goed werkt, kun je het altijd bespreekbaar maken bij je huisarts, hij kan je misschien een verwijzing geven voor een goede therapeut. Klinkt misschien heel beladen, maar het is gewoon belangrijk voor z'n ontwikkeling dat hij voldoende nachtrust krijgt.

Dit is altijd een lastig probleem. Het is vaak moeilijk te achterhalen waarom moeite heeft met inslapen. Het lijkt dat hij zich lang wakker weet te houden. Misschien probeert hij wakker te blijven tot jullie naar bed gaan. Soms helpt het als je de deur op een kiertje laat en in de buurt van zijn kamer nog wat klusjes doet. Ga bijvoorbeeld de was opvouwen, strijken ofzo. Als je beneden bent, ben je misschien net te ver weg. Het kan zijn dat hij de veiligheid van iemand in de buurt nodig heeft. Vertel hem heel goed dat je in huis bent en klusjes doet, maar dat het voor hem bedtijd is en dat hij nu moet gaan slapen. Jullie gaan ook slapen, maar iets later.

Bronnen:
pedagogische werkervaring met jonge kinderen

Heel vervelend voor je! Wat bij ons geholpen heeft toen mijn dochter zo'n periode had was een beloning in het vooruitzicht stellen. Als ze lief was gaan slapen dan lag er de volgende ochtend een snoepje op haar bord. Je kunt ook een sticker plakken en bij 7 stickers een cadeautje ofzo. Wie weet helpt het!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100