Mijn dochter heeft ADHD en slikt dagelijks Medikinet, . Nu wil ze morgen overslaan omdat ze sportdag heeft van school. Wat te doen?

Ze geeft aan minder vrolijk en spontaan te zijn als ze haar medicijnen slikt, en wil begrijpelijkerwijs een beetje vrolijk zijn op haar sportdag. Kan het kwaad als ze een dag overslaat?

Toegevoegd na 9 uur:
Ik hoef geen reacties meer van mensen die geen bal verstand hebben van de materie, noch inzage in onze persoonlijke situatie, maar toch graag hun ongefundeerde mening willen geven over medicatie bij ADHD. Op dergelijk stompzinnig geblaat zit ik niet te wachten. Ik wil vanzelfsprekend graag reacties van intelligente mensen die verstand van zaken hebben en genuanceerd kunnen denken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Medikinet is - zoals je ongetwijfeld zult weten - methylfenidaat (ritalin) met vertraagde afgifte. Het werkt dus langer dan ritalin, maar heeft verder dezelfde werking. Bij het stoppen met dit middel kunnen rebound-effecten optreden. Dat betekent dat, als het middel uitwerkt, de symptomen van ongeconcentreerdheid en impulsiviteit in nog heviger vorm terug kunnen komen. Dat geldt dus, voor alle duidelijkheid, bij het uitwerken van élk pilletje. Sommige kinderen of volwassenen die ritalin gebruiken, merken elke vier uur dit effect, en bij Medikinet zal dit na ongeveer acht uur optreden. Lang niet iedereen heeft hier in dezelfde mate last van, trouwens. Maar elke ochtend neemt zij dus een tabletje, en elke avond werkt dat weer uit. 'S nachts heeft het geen effect, want het middel is vrij snel weer uit haar systeem. Omdat het geen langdurig werkend middel is dat 24 uur per dag werkt (een pijnstiller die maar acht uur werkt, zou je bijvoorbeeld drie keer per 24 uur moeten nemen, bij Medikinet is dat niet het geval) begint zij in feite elke dag weer opnieuw met het gebruik van dit middel. Elke avond werkt het weer uit, 's nachts gebruikt ze het niet, en 's ochtends begint ze opnieuw. Een dag overslaan heeft dus geen negatieve effecten. Zelfs een eventueel rebound-effect zal niet meer overdag merkbaar zijn, dat heeft zij dan de vorige avond al lang gehad. Het enige is dat zij zich zelf misschien wat 'anders' voelt, en dit kan zowel negatief als positief zijn. Je dochter is 16 schreef je ergens, dikke kans dat zij oud en wijs genoeg is om hier zelf over mee te beslissen (hoewel je dat zelf beter kunt beoordelen natuurlijk). Er zijn genoeg kinderen die het middel alleen gebruiken op schooldagen, er zijn ook mensen die het alleen af en toe gebruiken, en psychiaters raden zelfs steeds vaker aan om af en toe een pauze in te bouwen bij het gebruik van dit soort middelen, bijvoorbeeld tijdens schoolvakanties. Het lijkt me goed om - zeker bij kinderen - het al dan niet 'vrije' gebruik van dit soort middelen te bespreken met de behandelend arts. Maar in het algemeen kan het geen kwaad om het eens een dag of een paar dagen niet te gebruiken.

Dit is niet zo maar een paracetamolletje! Wat je kan innemen als het zo uitkomt. Ik zou het niet doen. Nu is het een sportdag. De volgende keer is er weer wat anders..... Zij - en jij - zullen moeten kiezen. Voor de positieve effecten van dit medicijn, en dat ook voor de minder leuke. Of NIET gebruiken. Maar niet alleen als het zo uitkomt. Lees de bijsluiter! Als je geen contact meer met je dokter kan hebben lees dan goed wat er in de bijsluiter staat. Als u of uw kind ineens stopt met dit middel, kunnen de symptomen van ADHD terugkomen of kunnen ongewenste effecten, zoals depressie, voorkomen. Uw arts zal de hoeveelheid geneesmiddel die iedere dag wordt ingenomen geleidelijk willen afbouwen, voordat er helemaal met het geneesmiddel wordt gestopt. Raadpleeg eerst uw arts voordat uw stopt met MEDIKINET. Bent u/is uw kind vergeten dit middel te gebruiken? Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen. Als u of uw kind een dosis is vergeten, wacht dan tot het tijd is voor de volgende dosis.

Bronnen:
http://www.exmedica.nl/bijsluiter/medikinet/h34024

Ze geeft aan minder vrolijk en spontaan te zijn en ze wil een dagje overslaan. Geef haar alsjeblieft die kans en luister naar haar gedachtes/gevoelens, die zijn waardevoller dan de mening van een arts. Het is niet alsof je helemaal stopt, dus de "niet ineens mogen stoppen reden" die momopoyolo geeft gaat hier niet op, je kan dit zien als een keertje (expres) vergeten in te nemen en daar staat verder niks bij. Bij medicijnen waarbij het gevaarlijk is om een keer te vergeten zou dat er wel bij staan. Het is een kort werkende drug, een dag niet slikken heeft geen invloed op de dag daarna. Wel een kansje op een rebound, dus dat de ADHD op de sportdag wat heftiger als normaal terugkomt, je zou haar een pilletje mee kunnen geven naar de sportdag, mocht ze teveel last krijgen van de ADHD dan kan ze die alsnog nemen. (ik ga er even vanuit de ze 1 pil per dag neemt en niet meerdere verspreid over de dag en dat ze hier oud genoeg voor is) Daarnaast: Hebben jullie wel eens geprobeerd de dosis te verlagen. (eventueel in overleg met degene die het voorschrijft, is dat die huisarts of iemand anders?) Zo kunnen jullie zoeken naar een balans tussen ADHD en spontaniteit. Bij voorkeur dit in vakanties doen. Of topic: wel eens over supplementen geïnformeerd, vooral magnesium (wel de goeie) i.c.m wat andere geven positieve resultaten, ook i.c.m. medicijnen. Ik ben geen arts, wel ervaringsdeskundige die er meer van weet dan de gemiddelde huisarts, wel minder dan een specialist.

Er zijn veel kinderen die deze medicatie alleen op schooldagen nemen. Het kan dus; sterker.. ik durf te beweren dat het gezonder is voor de toekomst indien kinderen niet altijd "gedempt" zijn door deze drugs. Als ze later willen minderen of stoppen herkennen ze zichzelf en herkend hun omgeving hen nog. Ben aub kritisch naar deze "oplossing" voor ADHD!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100