Wat als binnenkort mijn ex-vrouw te overlijden komt?

Situatie:
-Ik ben in 2007 gescheiden van mijn vrouw
-We hebben 2 kinderen van 10 en 11 jaar waar over we co-ouderschap hebben.
-Ik heb sinds 2008 een geregistreerd partnerschap met een nieuwe partner.
- Mijn ex-vrouw is weer alleen en ligt nu met terminale kanker in het ziekenhuis, en het lijkt erop dat dit niet lang meer gaat duren.

Vragen:
- Waar moet ik straks allemaal op letten?
- Ben ik of of zijn mijn kinderen verantwoordelijk voor haar schulden die ze na de scheiding gemaakt heeft.
- Op welke regelingen hebben mijn kinderen en ik straks rechten.
- er zullen straks nog veel meer vragen naar boven komen als het daadwerkelijk zo ver is, maar wie o wie kan mij nu alvast wat duidelijkheid verschaffen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Na het doorlezen van de reacties, en jouw reacties daar weer op, denk ik, dat jij met je nieuwe partner en de moeder van de kinderen bij elkaar moeten gaan zitten, om vooral over de kinderen te praten. Ze kunnen dus op dezelfde school blijven, maar het is nu heel belangrijk, dat je nieuwe partner zo vertrouwd mogelijk met de kinderen wordt : zij wordt tenslotte hun nieuwe moeder. En je ex-vrouw zal in het groeiproces een goede ondersteunende rol moeten spelen, hoe moeilijk dat misschien ook voor haar is : als straks het moment komt dat zij er niet meer zal zijn, is die band tussen (vanzelfsprekend!!jou, maar ook hun 'nieuwe moeder' van heel groot belang voor het verwerken van het sterven van de moeder, die sinds 5 jaar eigenlijk 'moeder en vader tegelijk' is geweest. En dat is echt niet niks!!! Als dat nog niet zo is, zou ik zorgen, dat de kinderen zoveel mogelijk bij jullie zijn, en als ze dat nog niet hebben : hun kamertjes inrichten, en maken, dat dat al een beetje als 'thuis' gaat voelen voor ze. Praat even met een notaris over het hele schulden- en erfenisgebeuren : dat hoeft echt maar een kwartiertje te duren, en dan heb je alles bij elkaar, vooral, omdat deze mensen helemaal op de hoogte zijn van dit soort dingen. Hetzelfde met de instanties die gaan over kinderopvang ed. Ik wens jou en je nieuwe partner heel veel wijsheid, en veel goede gesprekken toe : zij heeft er misschien nooit rekening mee gehouden, dat zij opeens moeder van jouw kinderen moet worden, en een spil in het gezin waar de vorige spil opeens is uit weggerukt. Dat is méér, dan menige 2e vrouw op haar bordje krijgt, en daar zal je je helemaal voor open moeten stellen : haar evt. twijfels, opstandigheid, angst zelfs misschien. Het gooit niet alleen het leven van de kinderen volledig overhoop, maar voor haar óók. En eigenlijk pas in tweede instantie voor jou en je ex......

zoals al geantwoord heb jij recht op een halfwezen uitkering voor je kinderen, deze is ong 200 euro per maand (afhankelijk van evt heffingskorting), maar het kan ook zijn dat je recht hebt op een halfwezen pensioen van de pensioen verzekeraar van je ex. Het is echt belangrijk om een gesprek aan te gaan met je ex en eventueel haar ouders. Dit om door te spreken wat jullie van elkaar verwachten, niets ergers dan onenigheid rondom een begrafenis. Ga in gesprek met elkaar. Toegevoegd na 2 minuten: Veel dingen hoef je zelf niet achteraan, die worden automatisch geregeld door het doorgeven van het overlijden bij de gemeente, wat en begrafenis ondernemer doet. Deze kan je ook helpen met veel vragen.

Over haar schulden hoef je je geen zorgen te maken. Minderjarigen zijn beschermd bij een erfenis. Maar als ze schulden heeft zijn er wel een paar dingen waar je op kan letten. De (spaar)rekening van/voor de kinderen: Als die op haar naam staan, dan op jouw naam zetten. Als het hier om serieuze bedragen gaat, dan zou ik dit contant doen, waarbij jullie doen alsof je ex het geld er doorheen jaagt. Het geld gaat dan een tijdje bij jouw of haar ouders de kluis in. Dure spullen van de kinderen bij jouw (of haar ouders) neerleggen. Vooral dingen waarbij onduidelijkheid kan ontstaan van wie het is, zoals een computer of piano. Erfstukken van haar die voor de kinderen bedoelt zijn, nu al aan je kinderen geven en bij jouw (of bij haar ouders) neerleggen. Dit is niet helemaal netjes en gedeelte fraude, afhankelijk van hoever je ermee gaat. Want officieel is alles op haar naam voor de schuldeisers, als jullie (jij, je kinderen, haar ouders) de erfenis niet accepteren. (via een beneficiaire aanvaarding) Ook moet je rekening met je ex houden, dit kan voor haar nogal confronterend met de dood zijn. Maar dat is voor iedereen anders, misschien vindt ze het juist fijn dit soort dingen voor de kinderen te regelen.

als jou vrouw meer schulden heeft dan baten zou ik de kinderen zeker laten onterven,dat klinkt hard maar mijn moeder heeft dat toen ook gedaan.let wel dat je niets maar dan ook helemaal niets meeneemt uit dat huis vandaan,want dan maakt je kinderen weer erfgenaam. sukses.

Bronnen:
eigen ervaring.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100