Wat zijn de hoofdbestanddelen van het opbouwen van een bepaald karakter naast opvoeding?

Wat bepaalt allemaal hoe iemand als volwassene tegen het leven aankijkt en hoe deze zich gedraagt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat komt door de dingen die je in je leven meemaakt.. Ik ben zo geworden hoe ik nu ben door veel.. echt heel veel ellende te overleven..nadat ik het punt had bereikt om uit het diepe gat te klimmen.. ben ik sterk geworden en ik zie het leven nu met een lach.. Dus het komt grotendeels door wat je meemaakt..

Karakter is wat incarneert, en jij wil daar aan gaan schaven en sleutelen... Je zult weerstand oproepen bij de persoon waar het over gaat... Een kind kan niet voor zichzelf zorgen en heeft jou uitgekozen om dat voor hem/haar te doen... Alles wat jij te veel doet, wordt niet in dank afgenomen... De hoofdbestanddelen zijn de peergroup en cultuur... Iemand die volwassen is kijkt op een volwassen manier tegen het leven aan... En dat bepaalt ook verre het gedrag...

Inderdaad opvoeding en je eigen ervaringen. Ook veel andere factoren zoals de plaats waar je opgroeit, je school, je vrienden, je bezigheden, de kennis die je opdoet op diverse manieren. Ik denk dat ook genetische en aangeboren factoren een rol spelen. Misschien heb je een soort van basiskarakter als baby, en aan de hand van alles wat je in je leven vormt wordt dit gevormd en uitgebreid. Als je van nature een optimist bent zul je nooit een raspessimist worden, hoogstens wat cynischer en realistischer. Als je stressgevoelig bent zul je nooit de rust zelve worden, je leert het hoogstens in betere banen te leiden. En als je erin gelooft: stel dat reïncarnatie echt bestaat, dan zou het zomaar kunnen zijn dat alles wat je mee hebt gemaakt in je vorige levens je huidige karakter heeft beïnvloed.

Een tip voor iedereen die zich wil verdiepen in de ontwikkeling van kinderen: Rita Kohnstamm heeft drie boeken gepubliceerd over de wijze waarop kinderen zich ontwikkelen, 'Kleine ontwikkelingspschologie'. Het eerste deel gaat over de leeftijd 0-8 jaar, de tweede van 6-12 jaar en het derde deel over de leeftijd 12 jaar en ouder. De boeken te leen in de bibliotheek. Er hoort ook een website bij, zie onder. (td)

Bronnen:
http://www.kleineontwikkelingspsychologie.nl/

Hoe iemand al volwassene wordt, hangt van meerdere factoren af: Erfelijke factoren. Je hoort niet voor niets dat je op bepaalde familieleden lijkt of dat geadopteerde kinderen naar hun ouders op zoek gaan, want een deel van hoe je wordt, is genetisch bepaald. En ander deel hangt van omgevingsfactoren af: In wat voor soort gezin wordt je grootgebracht? Zijn je ouders hoog of laag opgeleid? Wat voor scholen doorloop je? Wie zijn je vrienden? Etc. Dan hebben ook ervaringen een grote invloed. Wat maak je mee in je leven? Zaken als misbruik, ernstige ziekte, verlies van een dierbare etc. hebben invloed op een persoon wordt. Karakter wordt bepaald door een samenspel van deze factoren. Met name door tweelingen onderzoek heeft men goed uit kunnen zoeken welke factoren dit waren.

Bronnen:
Handboek ontwikkelingspsycholgie - L...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100