Hoe zorg ik ervoor dat mijn peuter 's nachts doorslaapt?

Ons dochtertje van drie heeft sinds november problemen met doorslapen. Nou eigenlijk, zij niet want om een uur of vier staat ze vaak al vrolijk kwebbelend met haar kleertjes in de hand naast ons bed.

Ze gaat vaak rond een uur of zeven 's avonds slapen en overdag doet ze ook geen dutjes meer. Ze is dan ook echt moe, en haar nog langer laten opblijven is voor haar (en voor ons!) eigenlijk geen optie omdat ze overdag al een levendig kind is.

Op dit moment brengen we haar ook geduldig terug naar bed en leggen we uit dat we nog moeten slapen omdat het nacht is. Ook herhalen we dit indien nodig, maar het probleem is dat er -ondanks onze consequente insteek, er altijd nog zoveel 'onderhandeld' moet worden. Dus van; 'papa, nog een liedje zingen.' of 'mama, nog even een slokje water.'

Of we er nu aan toegeven of niet, dat maakt niet uit. Reageren we er niet op dan resulteert dit in een woede aanval met huilen en schreeuwen, dus einde nachtrust. Reageren we er wél op, dan volgt een tien minuten later weer een ander verzoek.

Voor het slapen gaan vertellen dat ze moet blijven liggen en in ieder geval stil zijn totdat het op z'n minst licht is buiten heeft bijna zelden resultaat. Er is ook geen echte verklaring voor het zo vroeg ontwaken; ze heeft geen nachtmerrie gehad en ook geen sanitaire stop in d'r bedje gedaan. Ze is gewoon wakker en vrolijk. Uiteraard tot het moment dat juffrouw erachter komt dat papa en mama haar weer in d'r bed willen doen.

supernanny's, help!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je dochter heeft absoluut nog geen besef van tijd. Als ze wakker is denkt ze dat het ochtend is en eruit mag. En tja, hoe breng je haar aan het verstand dat het nog geen 7 uur is en de komende 3 uur ook nog niet? Misschien is een kidsleepwekker iets voor haar? http://www.kidsleep.nl/producten.html Kost wel wat, maar een rustige nacht is ook wat waard, denk ik. Misschien moet je er een beloningssysteem aan vast plakken, bijv. een sticker voor elke nacht dat ze naar het konijntje op de wkker "geluisterd" heeft (en dus in haar bed is gebleven). En dan bij bijv. 5 stickers een kleine beloning. Succes! Toegevoegd na 5 minuten: En geef haar 's nachts, als ze toch het bed uitkomt, geen ENKELE vorm van aandacht, niet positief, niet negatief. Leg haar geheel neutraal weer in bed en laat haar eventueel schreeuwen. Houd dit consequent vol. Op den duur zal ze doorhebben (en dat kan even duren!) dat het haar niks oplevert als ze uit bed komt als het nog geen tijd is. Waarschuw eventueel de buren dat je een andere aanpak gaat hanteren dat dat eventueel wat overlast (geschreeuw 's nachts) kan geven. Dan weten zij dat en ben je zelf ook minder geneigd 's nachts toe te geven. Lastig, maar het is echt een kwestie van volhouden. Vraag eventueel ook advies aan het consultatiebureau.

Ze is op dit moment gewoon uit haar ritme. Dit moet doorbroken worden. Dit zal niet makkelijk zijn maar blijf consequent, dat doen jullie al goed, maar.. Ga niet meer op haar verzoekjes (water,liedje) in! Hoe moeilijk ook, ook al is het gillen.. Wees duidelijk, zeg nee en leg haae terug in bed. Dikke kus, slokje water en weer weg.. Houd dit een tijdje vol! Lukt het nou echt niet dan kun je er nog voor kiezen om haar even bij jullie in bed te doen. Niet heel pedagogisch maar goed voor ieders nachtrust. Houd wel in de gaten om dit op tijd weer af te bouwen. Al met al blijft het een lastige periode waarin regelmatig een huil of boosheid bui aan te pas zal komen maar met doorzetten kom je een heel eind. Het is vaak maar een fase..! Succes! Toegevoegd na 1 minuut: Haae=haar

Bronnen:
Ervaring

Kijk even op deze site ik denk dat je daar nuttige tips kunt krijgen die je verder helpen. En een persoonlijk tip van mij..... een rustige muziek medationsmuziek of klassiek in haar slaapruimte te spelen vanaf haar cd speler en als dat niet helpt met audioboek of hoorspeelcassette haar in slaap laten vallen. Dat helpt altijd wel,weet ik uit eigen ervaring omdat het kind dan van de muziek en achtergrondgeluiden heel rustig wordt. En als dat ook niet wilt geef van Bach een remedy rescue druppels,is in drogisterijen te halen,een paar druppels en ze wordt rustig. Dus ik hoop dat ik je een beetje verder kon helpen.

Bronnen:
http://www.doorslapen.nl/

Kleine kinderen worden vaak rond die tijd wakker doordat hun bloedsuikerspiegel wat laag is. Dan worden ze onrustig, en wakker. Je kunt proberen met name haar avondmaaltijd te voorzien van zogenaamd langzaam verteerbare koolhydraten, en alle snelle suikers eruit te laten. Misschien ook wat meer eiwitten? Denk ook eens na of haar ochtendritueel elementen bevat waar ze speciaal naar uitkijkt. Sommige kinderen mogen 's ochtends vroeg tv kijken bijvoorbeeld. Dat kan een zeer aantrekkelijk idee zijn bij het wakker worden, en hoe eerder je wakker wordt, hoe sneller je tv mag kijken. Of zijn jullie ochtenduren vol en druk met aankleden, ontbijten, wassen, schoolspullen in orde maken, etc.etc. en heeft zij behoefte aan wat meer tijd, om lekker rustig aan te keutelen. Kleuters van haar leeftijd kan je ook nog weleens helpen door de situatie na te spelen met de poppen. Haar pop heeft misschien hetzelfde 'probleem'. Wat vertelt ze er allemaal bij als jullie het samen naspelen? Sterkte ! En houd altijd in gedachten.... Dit Gaat Over.

Mijn dochter heeft dit ook gehad en zij maakte altijd har vader wakker die aan alle verzoekjes voldeed. Tot hij op een nacht niet thuis was en ze mij wakker maakte en uiteraard vertelde dat pappa altijd liedjes zong etc. Ik heb haar alleen als antwoord gegeven dat ik alleen overdag voorstellingen geeft en ze in haar kamer moest blijven tot ik haar zou komen halen. Tot mijn stomme verbazing is het daarna niet meer voorgekomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100