Kinderen van de buren altijd alleen, mag dat?

De kinderen 16 of 17 jaar van de buurvrouw zijn altijd alleen. Moeten zelf voor eten zorgen, dus thuisbezorgd draait overuren daar. Moeder woont met haar nieuwe vriend ergens anders een plaatsje verder. 1 of 2x in de week komt ze kort langs en dat is het. Mag dit zomaar? Ondanks dat ze bijna "volwassen" zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dat mag. Kinderen van 16 mogen ook al op kamers als ze dat willen. Misschien vinden ze het zelfs leuk om lekker hun gang te kunnen gaan. In Amerika denken ze hier iets anders over: jonger dan 7 jaar laat je je kind niet alleen thuis; tussen 8 en 10 jaar max 1,5 uur en alleen bij daglicht; 11- en 12-jarigen kunnen drie uur alleen thuis blijven (maar niet ‘s avonds of ‘s nachts), vanaf 13-15 jaar kunnen ze prima alleen thuis zijn, mits de ouder(s) maar wel thuis slaapt en vanaf 16 jaar kunnen ze zelfs twee nachten achter elkaar alleen blijven. In Nederland is er geen wetgeving die ouders vastpint; er is alleen een wet die stelt dat je hulpbehoevenden (dus niet alleen kleine kinderen, maar ook ouderen) niet zonder toezicht alleen thuis mag laten. Daar wordt nergens een specifieke leeftijd aan verbonden. ______________ Hoe het voor deze kinderen is, zou je ze moeten vragen. Als ze het gevoel hebben gekregen dat hun moeder hen heeft “ingeruild” voor de nieuwe vriend en ze zich in de steek gelaten voelen, kan dat veel erger gevonden worden dan alleen thuis wonen. Maar daar valt als buitenstaander niets over te zeggen.

Toegevoegd op 22 februari 2019 09:33: tekst
Bronnen:
https://www.famme.nl/vanaf-welke-leeftijd-...

Ja, als het goed is mag dit gewoon. Er zijn kinderen die eerst op Terschelling woonde, maar omdat die naar Harlingen moesten vanwege hun VWO-Opleiding, hebben hun ouders een huis gekocht waar hij met zijn 2 broers in kan wonen.

Bronnen:
https://jeugdjournaal.nl/artikel/2249423-k...

Burgerlijk wetboek - boek 1 - personen- en familierecht Artikel 247Ouderlijk gezag omvat plichten 1. Het ouderlijk gezag omvat de plicht en het recht van de ouder zijn minderjarig kind te verzorgen en op te voeden. ----- Ja, dit mag, de moeder neemt haar verantwoordelijkheid door te zorgen dat er onderdak en geld voor voedsel is. Of het voor de kinderen goed is zonder moeder te leven, niet altijd (goed eten bv). Het ene kind is er aan toe en vraagt er zelf om, het andere kind blijf nog 10 jaar bij moeders wonen. Eigenlijk is het een vorm van begeleid wonen. Anders dan je wellicht denkt omdat het zelfstandig wonen /uit huis gaan\ meestal andersom is. Kinderen verlaten het ouderlijk huis en komen af en toe thuis, 'weekend de was doen'. Nu komt moeder af en toe thuis kijken of alles goed gaat. Of deze pubers oud/zelfstandig genoeg zijn om alleen te wonen is de vraag, maar moeder is verantwoordelijk en komt kijken, checken. Moeder neemt haar verantwoordelijkheid!

Bronnen:
http://www.uwwet.nl/wetten-en-regelingen/p...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100