Wat kan ik doen om te zorgen dat mijn kind niet wordt gepest omdat hij geen telefoon heeft?

Mijn zoon heeft geen telefoon van mij omdat ik dat niet nodig vind. Hij zit nu op het vo en hij wordt hier erg door gepest

Weet jij het antwoord?

/2500

Je zou hem zelf zijn smartphone kunnen laten verdienen of laten kopen van zijn eigen geld. Tegenwoordig is het begin van de middelbare school toch wel het laaste moment waarop iemand een mobiel/smartphone neemt. Ze kosten niet veel meer en zijn een belangrijk onderdeel van de communicatie die jongeren met elkaar hebben. https://www.mamaliefde.nl/blog/gemiddelde-leeftijd-mobiele-telefoon-wanneer-welke-leeftijd-eerste-telefoon/ Vanaf het moment dat ze naar de middelbare school gaan hebben ze pas echt een mobiele telefoon nodig. De gemiddelde leeftijd is dan ook rond de 12 jaar. Ze gebruiken een appgroep voor informatie over het rooster, en bijvoorbeeld uitval van een lesuur zodat je niet voor niets op school staat. De belpyramides die halverwege stokten zoals wij vroeger hadden, zijn er niet meer. Ook tijdens de les wordt de telefoon steeds vaker gebruikt, al is het maar vanwege de camerafunctie of de wifi om even iets op te zoeken. Ook is het erg prettig om als ouder je kind te kunnen bereiken als het bijvoorbeeld na schooltijd bij een vriendje of vriendinnetje gaat spelen / huiswerk maken. Een smartphone is ook belangrijk voor het onderlinge sociale contact tussen de leerlingen.

Tja... het makkelijke antwoord op je vraag is: zorg ervoor dat hij een telefoon krijgt. Maar ik ga er even vanuit dat er gegronde redenen zijn om hem géén telefoon te geven. Wanneer dát zo is, dan zul je ook in staat zijn om, met argumenten onderbouwd, je zoon uit te leggen waaróm hij geen telefoon krijgt. Die argumenten moeten dusdanig steekhoudend zijn dat je zoon het ook aan zijn medeleerlingen uit kan leggen waarom jij, en ook hij, het (nog) niet nodig vinden om aan teen telefoon te beginnen. Geef hem wapens, in de vorm van argumenten, om zich te verdedigen. Alles begint dus met een goed gesprek. Bekijk samen waarom je wel of niet aan een telefoon begint. Sta daarbij ook open voor zijn kant van de zaak ! En bespreek ook wanneer eventueel de tijd wel rijp is voor zo'n ding.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100