luieruitslag, wat kan ik mijn baby het best wel/niet te eten geven?

Mijn dochtertje van 1 heeft al een maand enorme luieruitslag. Ik heb cremes die goed helpen, soms is het bijna weg maar als ze dan weer eens een keer langere tijd met een poepluier heeft gelopen is het weer helemaal mis: pukkels, blaren tot bloedens toe... ik probeer haar natuurlijk wel direct te verschonen wanneer ze een vieze luier heeft maar ja, soms heb je dat niet direct door en een kwartiertje in de poep is genoeg om de boel weer helemaal stuk te hebben.
Ik probeer dan maar haar dieet zo aan te passen dat er zo min mogelijk kans is op 'agressieve poep'. Momenteel krijgt ze (op een enkele uitzondering na) niks anders dan: rijst,pasta, aardappels, wortels, courgettes, broccoli, vlees en vis, yoghurt, bananen en lichtbruin brood met pindakaas, Ze drinkt poedermelk, (kleine hoeveelheid)sojamelk, (kleine hoeveelheid zeer verdunt) sinaasappelsap en water. Zie ik in deze lijst iets over het hoofd dat deze uitslag kan veroorzaken? Ze heeft overigens geen diarhee maar wel poep die tegen de huid aan plakt.
Ik heb ook al gedacht aan dat het misschien een schimmelinfectie kan zijn, mijn oudere dochter heeft dit rond dezelfde leeftijd ook gehad, maar dat zag er toch anders uit.

Mijn dochtertje heeft in het verleden al wel meer periodes gehad van luieruitslag, waarschijnlijk ivm tandtjes krijgen, maar dat duurde nooit zo lang.

Toegevoegd na 6 uur:
ter verduidelijking: ik woon tijdelijk in korea en artsen spreken hier beperkt engels. We zij al wel geweest, heeft weinig opgeleverd, enkel extra crèmetje

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hier kan inderdaad eigenlijk maar een advies gelden: zoals imke7878 al zei kan je het beste een arts mee laten kijken. Ik denk, dat je het beste kan kiezen voor de huisarts. Het klinkt namelijk alsof er behandeld moet worden en in zo'n geval kan een cb-arts alleen maar verwijzen naar de huisarts. Ik moet wel zeggen, dat ik op je beschrijving niet zeker ben van je diagnose. Is dit een zelfdiagnose, of heeft er al een arts meegekeken? Op de huid van iedereen groeit een groot aantal bacteriën en schimmels, de huidflora. Als de huid wat verweekt, bv door urine of ontlasting in de luier, dan kunnen die schimmels gaan groeien; dit is luieruitslag. Luieruitslag is dus een schimmelinfectie. Dit geeft een rode uitslag, de randen zijn scherpbegrensd en soms wat opgeworpen. Langs de rand zijn vaak nog kleine gebiedjes huid aangedaan: de eilandjes voor de kust. De rode huid kan wat nattend zijn. Pukkeltjes kunnen, maar zijn er meestal niet. Blaren horen er eigenlijk niet bij, alleen bij heel erge uitslag. Dus een arts mee laten kijken om te zien wat er eigenlijk aan de hand is, en wat je kan doen. Als je daar nog mee wilt wachten, of als je moet wachten voordat je terrecht kunt, kan ik een paar tips geven waar je eigenlijk geen kwaad mee kunt doen. Bij luieruitslag is het allerbelangrijkste dat de huid droog blijft. De huid droogt het beste aan de lucht, laat haar dus zoveel mogelijk in haar blote billen, of eventueel met een katoenen onderbroekje. Als ze toch even de luier aanmoet: Smeer de aangedane huid in met zinkzalf of sudocreme. Dit is bij elke drogist verkrijgbaar. Smeer de huid in tot minimaal 2 cm over de gezonde huid. Dit moet je lekker dik insmeren, de huid moet er wit van zien. Eventueel kan je dit ook wel even preventief gebruiken, dan wel stoppen als de huid erg droog wordt. Overigens is het maar zeer de vraag of voedingsadviezen je verder helpen. Naar mijn weten zijn die alleen zinnig als er sprake is van een bijkomende darmziekte; ik neem aan dat daar geen sprake van is. Volgens internet kunnen voedingsveranderingen zo'n beetje alles verhelpen, maar in de praktijk blijkt het toch niet zo'n panacee te zijn.

Ik denk dat het enige juiste antwoord is om dit op het consultatiebureau of met de huisarts te bespreken. Het bureau kun je ook tussendoor bellen, wanneer je pas over een tijdje weer hoeft te komen. Luieruitslag kan vele oorzaken hebben, dit kan door bepaalde voeding komen, maar ook door tandjes krijgen, merk luiers waar je kindje niet goed tegen kan, etc. Een schimmelinfectie zal onderzocht en behandeld moeten worden, wil je ervan af komen. We kunnen hier wel allemaal tips gaan geven, maar geen één kindje is hetzelfde. Zo kreeg mijn oudste zoon luieruitslag van sinaasappelsap. Ik kan dan wel zeggen: geef geen sinaasappelsap meer, maar jouw kindje is niet mijn oudste zoon ;) Ik denk echt dat het verstandig is wanneer een professional met je meedenkt, als ik het zo lees heeft je dochtertje er veel last van en misschien kan het goed verholpen worden wanneer iemand die ervoor geleerd heeft, jouw dochtertje bekijkt en jou goede tips of een oorzaak kan geven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100