Wat valt er te zeggen over de levensverwachting van een kind dat vandaag wordt geboren?

Voor de duidelijkheid, dit is geen speciale dag o.i.d.

Wat kun je hierover zeggen? Er zijn 'constant' medische doorbraken en ziektes als kanker worden steeds beter te verhelpen, maar wat kan je hier nou over zeggen. Het kan toch zomaar zijn dat er een ander soort ziekte komt dat jaren de tijd nodig heeft, voordat het kan worden genezen?

Zijn er verwachtingen hierover ?

Toegevoegd na 32 minuten:
In Nederland/ de westerse gemeenschap.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik had die verhalen ook gelezen over spectaculaire stijgingen maar als je in de grafiek in de bijgevoegde link kijkt, zie je dat de levensverwachting welliswaar 'sterk" is gestegen maar dat we het toch nog niet over 30 jaar erbij hebben. De groep geboren tussen 2000-2010 heeft ca 3 jaar meer. Vandaag staat dus niet in die grafiek maar als je die lijn zelf doortrekt kom je nog iets hoger uit (maar zoals gezegd, geen 30 jaar), ik lees zelf af: mannen 79, vrouwen 83 Toegevoegd na 3 minuten: o ja en zie ook de wikilink, daar zijn wel degelijk verwachtingen over. Op basis van de getallen van 2008 zijn zijn er in 2010 nieuwe overlevingstafels gemaakt en worden er dus aanpassingen bij pensioenfondsen gedaan, maar dat staat allemaal uitgebreid op wike

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Levensverwachting
http://www.nu.nl/binnenland/2675308/sterke...

Dat zou zo maar 107 jaar kunnen zijn gezien de medische stand van zaken. Maar voor hetzelfde geld sterft het kind morgen. Zoiets blijft koffiedik kijken.

De verwachtingen moet je sowieso met een flinke korrel zout nemen. Natuurlijk zijn er voortdurend medische doorbraken, leren we steeds meer over gezonde voeding en hygiene, en zijn mensen sinds pakweg de industriële revolutie elk jaar een paar jaar ouder geworden (wat overigens vooral te danken is aan de steeds lagere kindersterfte, niet zozeer het daadwerkelijk ouder worden van de alleroudsten, al worden er wel meer mensen boven de 100). Er komen echter ook steeds meer - moeilijker te behandelen - welvaartziekten bij, we zitten met de voortdurende dreiging van wereldwijde epidemieën (meer een kwestie van 'wanneer' dan van 'of'), en met een steeds grotere resistentie tegen antibiotica die in de niet al te verre toekomst een probleem gaat worden. Ook kunnen we beter niet verder gaan met het stijgen van de leeftijd waarop mensen kinderen krijgen, en stemt de technologische voortuitgang op het gebied van nieuwe slechte invloeden niet direct hoopvol. De echte epidemie van overgewicht en suikerziekten en allerlei soorten kanker op steeds jongere leeftijd moet eigenlijk nog beginnen ; zoals het gat in de ozonlaag dat rond 1800 is begonnen pas in de tweede helft van de vorige eeuw zichtbaar werd. Het is dus meer : als alles goed gaat en dit lijntje zet zich voort, dan heeft iemand die nu geboren wordt een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 80. (Zie link). Voor we aan de 100 zitten duurt nog wel even, en ik zou er best iets onder durven verwedden dat we dat zeker deze eeuw niet meer gaan halen, en vermoedelijk zelfs op den duur een daling zouden kunnen verwachten. Voor Nederland is de verwachting nu dus gemiddeld 80 (resp 78.8 voor mannen, 82.7 voor vrouwen), maar hoe lang die stijgende lijn zich nog doorzet, is eigenlijk niet te voorspellen.

Bronnen:
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolk...

Men voorspelt dat van de kinderen die nu geboren worden, er veel de 100 zullen halen. Gelukkig zal ik tegen die tijd de pensioenen niet moeten betalen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100