Waarom wordt er bij pasgeboren baby's perse een hielprik afgenomen?

Vraagje namens mijn vader naar aanleiding van de geboorte van mijn 1e nichtje (en hun eerste kleinkind) nu bijna 4 weken geleden. Waarom wordt het bloed bij de hielprik perse daar afgenomen? Bloed is toch bloed, om het even waar het vandaan gehaald wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het bloed wordt bij het hieltje afgenomen omdat het de makkelijkste manier is om bloed te verkrijgen voor dit onderzoek bij een pasgeborene. De hielprik of Guthrietest is een screeningstest die gebruikt wordt om alle pasgeborenen te testen op de aanwezigheid van o.a. een aangeboren stofwisselingsziekte. De hielprik gebeurt tussen de derde en de vijfde levensdag.

Bronnen:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseact...

Het schijnt dat die plek echt het makkelijks is om bloed af te nemen bij een baby. Zie onderste reactie op de volgende site: http://nl.toluna.com/opinions/961729/Hielprikje-Waarom-hiel-niet-bijvoorbeeld-vinger.htm

het hieltje is een goed doorbloedde plek en daar is dus vrij makkelijk bloed uit te verkrijgen. een vingertopje is bijv. te klein (kleine bloedvaatjes).en een bloedvat aanprikken is weer wat overdreven. in sommige plaatsen krijgt de baby van tevoren een shotje suikerwater in zijn/ haar mondje. dit werkt schijnbaar pijnstillend. de baby huilt dan in elk geval niet!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100