Wie heeft er harde bewijzen dat de olievoorraden - met de huidige toenemende vraag - langer dan 5 jaar het nog volhouden om ons te bedienen?

er is veel gesjoemel geweest met voorraadcijfers. we krijgen altijd geruststellingen van alle kanten (we zijn toch goed bezig, duurzaam is mode etc), maar waar zijn deze geruststellingen op gefundeerd? kan het einde van olie niet al veel eerder komen dan we nu verwachten? met een gigantische chaos daarna. hoe weten we hoe lang we nog hebben om over te schakelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is heel eenvoudig en harde bewijzen zijn niet nodig. Over 5 tot 10 jaar bereikt de oliewinning zijn wereldwijde piek. Dan wordt de maximale hoeveelheid per dag gewonnen, de volgende dag is het al iets minder . De oliewinning gaat gewoon door , en er worden nieuwe bronnen aangeboord ( teerzanden, schalie olie = gesteente olie waarbij het gesteente moet worden kapot gemaakt ) . Maar de prijs zal hoger worden . Dat heeft tot gevolg dat de wereld langzaam over gaat op andere fossiele bronnen ( gas en steenkool ) die overigens ook in vloeistof kunnen worden omgezet. De olieprijs stijgt steeds harder, de economie wordt afgeremd , de groen energiebronnen worden ontwikkeld. We verbruiken door de recessie die volgt minder energie. Uiteindelijk wordt vervanging gevonden in zonne- energie, kernfusie, kernenergie , windenergie, getijden energie. Er is dus geen "hard " bewijs. Dat zal er nooit zijn. Maar de piekproduktie datum zal bekend worden gemaakt . Toegevoegd na 3 dagen: Bijgevoegd : een statistische bell - shaped curve en de olie winning resultaten in het verleden met een voorspelling voor de toekomst , de zelfde bell shape is te verwachten. Toegevoegd na 4 dagen: Ik bedoelde , de grafiek van de oliewinning geeft een zelfde beeld als de statistische bell - shaped curve. De eerste afbeelding is van alle voorraden wereldwijd en wat we al hebben opgebruikt. Het betreft hier olie en gas tezamen. De tweede afbeelding betreft landen die al hebben gepiekt in hun olieproductie. Toegevoegd na 4 dagen: Let op het dipje aan het begin van de jaren '80 . De wereldwijde recessie toen zorgde ervoor dat we met z'n allen 10% minder olie gingen verbruiken. Maar ja wat wil je de meeste werklozen hadden geen geld voor een auto of een ( eigen ) huis . Een verdieping of kamer of kraakpand was de oplossing.

Bronnen:
www.peakoil.nl

Als je harde bewijzen wilt, dan is er maar één mogelijkheid: het zelf gaan controleren. Omdat dat absoluut onmogelijk is, zullen we het moeten doen, met de informatie die beschikbaar is, liefst uit verschillende bronnen. Het is waarschijnlijk net andersom, dan zoals jij het stelt. De geschatte reserves worden van jaar tot jaar hoger. Dat zou 2 oorzaken kunnen hebben: - de technieken om oliereserves te vinden worden steeds beter. - oliereserves die lange tijd niet meetelden als reserve, omdat ze niet te exploiteren waren, wegens te hoge kosten, tellen nu weer wel mee. Dat kan zijn door b.v. een stijging van de olieprijs, en het daarom rendabel wordt om die olie te winnen, en in het algemeen, omdat de techniek om dat te doen ook steeds beter wordt. 5 jaar zoals jij dat stelt, lijkt mij niet juist. Je zult eerder aan 30 tot 40 jaar moeten denken.

Natuurlijk worden de juiste cijfers daaromtrent nooit aan de openbaarheid prijsgegeven. Vooral de oliemaatschappijen hebben alle belang bij een zekere mate van onzekerheid bij het publiek. De prijzen kunnen daarom gemakkelijk verhoogd worden omdat er zogezegd schaarste aan..zou komen. Nu kunnen ze gemakkelijk volhouden en 'verkopen' dat het een keertje over en out is met de olievoorraden. Maar als je ziet hoe vreselijk veel olie de afgelopen maanden uit één bron in zee stroomde, dan lijkt het allemaal wel mee te vallen. Natuurlijk zijn de nog aanwezige voorraden niet oneindig, maar voor de eerstkomende vijftig tot honderd jaar wèl ruim voldoende..omdat men dieper en dieper kan gaan boren. Trouwens de motor die op 'water' kan lopen is reeds vele jaren geleden ontwikkeld..maar niet feestelijk onthaald. Eerst moesten de olievoorraden financieel volledig uitgebuit worden. Een chaos verwacht ik bepaald niet aan het einde van het olietijdperk. Nu reeds wordt de elektrische auto meer en meer op de markt gebracht..en ook daar wordt weer flink verdiend. Als er helemaal niets meer over is..wordt uiteindelijk de motor op 'water' verkocht. Dus maak je geen zorgen..er is nog meer dan genoeg olie in de wereld aanwezig voor jou en..voor je kinderen. Groet, Ton

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100