Hoe wordt stroom terug geleverd aan de energiemaatschappij?

Ik heb het hier vooral over het technische gedeelte.
Stel je hebt zonnepanelen en je genereerd meer stroom dan je verbruikt, dan gaat die stroom dus door een leiding naar je meterkast en daar beginnen de getalletjes achteruit te draaien, toch?
En dan... vervolgens gaat de stroom door een kabel naar de energiemaatschappij? Is het in zo'n kabel geen eenrichtingsverkeer dan? Of loopt er een aparte kabel voor het terug leveren?

Mocht je een url hebben waar ik hier meer over kan lezen dan graag. Dat mag ook in de Engelse taal zijn (graag zelfs).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik zie aan een reactie van je dat je vraagt om een antwoord dat niet in gaat op werking van omvormers en zo. In principe is elk electriciteits snoer geschikt om stroom in 2 richtingen transporteren. De stroom gaat van de plek met de hoogste spanning naar de plek met iets lagere spanning,Met je zonnecellen zul je dus een fractie hogere spanning moeten genereren dan die 230Volt om terug te leveren. Het enige wat ook geschikt moet zijn voor die 2 richtingen zijn de stroom schakelhuisjes van de netbeheerder. Deze schakelhuisjes maken van hoogspanning 220 Volt. Of ze van de 220 volt terug hoogspanning (ca 10000 volt) kunnen maken hangt af van het ontwerp.Op dit moment zullen nieuwe schakelhuisjes wel voorbereid zijn om 2 richtingen stroom te kunnen transporteren. Maar in feite zal je terug geleverde stroom slechts zelden direct aan de energie maatschappij leveren. Je levert die stroom meestal direct aan je buurtgenoten. De energie maatschappij hoeft dan zelf niet te leveren maar brengt de stroom wel in rekening bij de buurtgenoten via hun meter. En geeft jou dan het geld terug wat de buurtgenoten aan de energie maatschappij moesten betalen.Ze werken dan als tussen persoon tussen de maker van de stroom, jij met zonnecellen in het voorbeeld, en de gebruiker.

Zonnepanelen leveren gelijkspanning. In een omvormer wordt de gelijkspanning omgezet naar wisselspanning. Als de stroombehoefte groter is dan wat de omvormer levert dan wordt alle stroom gebruikt. levert de omvormer (of eigenlijk de zonnepanelen) meer stroom dan je nodig hebt dan wordt deze via de meter teruggeleverd aan het net. Tegenwoordig is er een slimme meter nodig voor het koppelen aan het net. Deze heeft vier telwerken en telt wat je verbruikt (dag en nachttarief) en wat je levert (dag en nachttarief) apart. Je kunt ook nog allerlei slimme apparaatjes aan zo'n meter hangen waarmee je van alles kunt meten. De oude meters met een draaischijf draaide teruguit als je stroom leverde. Volgens mij is in de EU afgesproken dat de komende paar jaar de hele EU overgaat op de slimme meters, dus alle oude gaan gewoon verdwijnen. En dan nu de techniek. Het gaat te ver om dat hier in detail uit te leggen. In de links heb ik een forumdiscussie gevonden die hier wat dieper op in gaat. Ik hoop dat dat aan je behoefte voldoet.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Driefasenspanning
http://www.circuitsonline.net/forum/view/110412
http://www.circuitsonline.net/forum/view/9...

Vergelijk het met water dat van hoog naar laag stroomt. Maar als je het water verhoogt aan de lage kant, bijvoorbeeld door er daar water aan toe te voegen, dan gaat het steeds minder hard stromen. En als je zoveel toevoegt dat het aan de (eerst) lage kant hoger staat, dan gaat het terugstromen. Met elektricitiet gaat dat dus net zo. Als je (aan de lage kant) niets zou gebruiken stroomt er niets meer. En als je daar meer toevoegt dan je gebruikt, gaat het terugstromen. De techneuten zullen het vast wel wat ingewikkelder voorstellen, maar op deze manier kun je je er een goede voorstelling van maken. En ja, stroom kan dus gemakkelijk twee kanten opgaan in een draad, maar niet tegelijkertijd natuurlijk. Feitelijk gebeurt dat al heel de tijd, omdat het wisselstroom is. Maar dan maken we het weer moeilijker dan het is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100