Is water koken in een waterkoker slechter voor het milieu dan het laten koken op een gasfornuis?

Weet jij het antwoord?

/2500

In de waterkoker is minder belastend voor het milieu. Tegenwoordig wordt al veel "groene stroom" opgewekt en gebruikt, waardoor elektriciteit steeds milieu-vriendelijker wordt.

Om een liter water aan de kook te brengen is een bepaalde hoeveelheid energie nodig, ongeacht of het elektrisch is of gas. Bij het opwekken van elektrische energie (in de centrale) gaat er natuurlijk wel wat als warmte verloren. Het rendement is waarschijnlijk niet meer dan 50%. Die verliezen "kosten" dus wel milieu. Als je je huis met een hoogrendementketel verwarmt is het tendement (meen ik) ongeveer 90%. In dit geval dus beter het met gas te doen. Maar je keteltje op het gas haalt waarschijnlijk de 50% niet. En is het dus beter om het elektrisch te doen.

Bij koken op een gasfornuis gaat veel warmte verloren langs de ketel, bij een waterkoker zit het verwarmingselement ín het water, alle warmte gaat dus naar het opwarmen van het water. Hoewel de warmte van gas iets goedkoper is dan die van elektra zal het veel betere rendement van de waterkoker toch voordeliger zijn, en dus ook beter voor het milieu.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100