Wat gebeurd er met de uitscheiding van mensen in een waterzuiveringsinstallatie?

Nadat het water gezuiverd is, wat wordt er met de uitwerpselen gedaan? Wordt dit op het land gebruikt of verbrand?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In Nederland wordt bijna alle zuiveringsslib verbrand vanwege de strenge regelgeving. In andere landen werd het als messtof in de landbouw gebruikt, maar ik zoek nog even na welke landen. Toegevoegd na 2 minuten: Van het slib uit de rioolwaterzuivering (waar dus de uitwerpselen in terechtkwamen) wordt alles nu verbrand. Alleen van industriele zuiveringen wordt het slib nog wel in de landbouw gebruikt. Dan moet je denken aan bedrijven die voedsel verwerken: dat afvalwater is betrekkelijk schoon, bevat geen medicijnresten etc., en het slib kan dus prima hergebruikt worden als mest. Toegevoegd na 8 minuten: Het mag in de EU in de landbouw gebruikt worden, maar de toepassing moet dan wel aan strenge regels voldoen (eisen zowel aan het slib als aan het grondgebruik).

Bronnen:
http://europa.eu/legislation_summaries/agr...
http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl...

Een waterzuiveringstation verwijdert de vaste stoffen uit het water, maar ook de organische verontreiniging, nitraten en fosfaten. Deze twee behandelingsmethoden zorgen er samen voor dat het afvalwater een efficiënte behandeling krijgt. Het afvalwater wordt eerst gezeefd om het grote afval te verwijderen. Daarna volgt een bezinkingsproces om de vaste elementen eruit te halen. Een biologische behandeling (via de inwerking van micro-organismen die natuurlijk aanwezig zijn in water) maakt de organische verontreiniging (koolstof, stikstof, fosfor) ongedaan. Het resultaat is een vorm van biologisch ‘slib’. Dat slib wordt vervolgens ‘gedroogd’. Daarna wordt het verwijderd (afbraak door oxidatie). Aan het einde van het proces blijft er alleen een droge reststof over die wordt afgevoerd of hergebruikt (bijvoorbeeld in wegenbouw of voor aanvulwerken).

Bronnen:
http://www.leefmilieubrussel.be/Templates/...

Het slib uit de RWZI"s en de rivieren is een 2e probleem. Waar laten we al dat slib? Er zijn proeven gedaan met bemesting van land met het overgebleven slib. Het gewas dat hierop werd verbouwd, werd gevoerd aan cavia's die, als gevolg daarvan, allemaal het loodje legden. Niet zo'n goed idee dus om dit te gebruiken als mest! Terwijl het vermoeden bestaat dat er op kleine schaal toch nog op deze manier wordt gewerkt. Het afvoeren van dit verontreinigde slib is namelijk een kostbare zaak! Daarnaast bezinkt de vervuiling van veel Europese steden via rivieren in de rivierdelta's (en Nederland is zo'n delta!) Tegenwoordig dumpen we het slib daarom ook "netjes" in de Noordzee. Dan hebben wij er geen last van... denken we. Het leven in de zeeen ondervindt de gevolgen des te meer!

Een waterzuiveringsinstallatie zuivert geen riool water maar rivierwater, waardoor er als het goed is geen menselijke uitwerpselen in zitten :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100