Is het broeikaseffect nog tegen te gaan en kan de volledige smelting van de Noordpool worden gestopt?

De smelting van de Noordpool zal waarschijnlijk nog in deze eeuw zijn. En de hoeveelheid kooldioxide in de lucht is sinds de industriële revolutie de pan uit gestegen. Mijn vraag is daarom ook of dit allemaal nog teruggedraaid kan worden.

Edit: Het kyotoprotocol heeft als doel een 5% reductie van broeikasgassen t.o.v. 1990 dit gaat het klimaat echt niet redden, en dit kan de smelting van de Noordpool niet tegengaan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het versterkt broeikaseffect is door de mens veroorzaakt en zal niet door de natuur opgelost worden. De mens zal zelf een oplossing voor de opwarming van de aarde moeten bedenken. Eigenlijk is er maar één echte oplossing: het beperken van de uistoot van broeikasgassen zoals co2. De mens is echter sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen, dus deze oplossing voor klimaatsverandering is niet eenvoudig. Beperking van de uitstoot van broeikasgassen kan op verschillende manieren bereikt worden. Een van de mogelijke maatregelen is het gebruiken van alternatieve energie, zoals bijvoorbeeld kernenergie. Hier zitten echter weer andere nadelen aan. Greenpeace is een sterk tegenstander van nucleaire energie, omdat er grote gevaren voor het milieu aan zitten. Daarnaast ontstaat er nucleair (radioactief) afval, dat de mens voor duizenden jaren op zal moeten slaan. Er komt echter geen co2 vrij bij de opwekking van deze energie en is dus een oplossing voor het broeikaseffect. Maar de mens kan ook duurzame energie gebruiken. Dit ontstaat uit natuurlijke dingen zoals bijv. de wind en de zon. Hierbij onstaan helemaal geen schadelijke bijproducten. Maar het zal nog een tijd duren voordat deze vormen van energie opwekking zover zijn ontwikkeld dat fossiele brandstoffen overbodig zijn. Windenergie kan bijvoorbeeld alleen in windrijke gebieden worden opgewekt, niet midden in de stad. Daarnaast moeten we de natuur meer ruimte geven. Bomen en planten zetten koolstofdioxide om in zuurstof. Veel mensen verzetten zich daarom tegen het kappen van bomen. Zij willen verdragen waarin staat dat voor elke gekapte boom er ook weer één geplant moet worden. Dagelijks worden echter hectares regenwoud gekapt. Verder moeten we ook zuiniger met energie omgaan om er voor te zorgen dat er minder broeikasgassen in de atmosfeer komen. Dat kan bijvoorbeeld door spaarlampen te gebruiken. En door minder vaak de auto te gebruiken en minder te vliegen. Een belangrijke voorwaarde om het broeikaseffect op te lossen is dat de bovengenoemde maatregelen op grote schaal worden toegepast. Daarom moeten regeringen gezamelijk meer maatregelen nemen. In 1997 was er in Kyoto een klimaatbijeenkomst waar veel industrielanden afspraken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Ze doen dat bijvoorbeeld door maximale uitstoot niveau's aan fabrieken op te leggen. De fabrieken kunnen dan minder fossiele brandstoffen gebruiken, en zullen alternatieve energie gaan gebruiken of overgaan tot efficienter produceren, zodat er minder energie nodig is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100