Is dettol slecht voor het milieu?

Ik gebruik altijd producten in en om het huis die het milieu zo min mogelijk belasten, maar wil toch zo af en toe wat dingen eens grondig ontsmetten. Daar gebruik ik dan nu toch heeeel af en toe een drupje bleek voor, maar dat staat me toch erg tegen. Nou vroeg ik me dus af of dettol een milieuvriendelijk alternatief is.

Weet jij het antwoord?

/2500

dettol, een ontsmettingsmiddel, bevat fenolderivaten die toxisch zijn voor septische putten. het tast de natuurlijke verdedigingsmechanismen van het ademhalingsstelsel aan.

Bronnen:
http://www.aclvb-brussel.be/uploads/media/...

Nee dettol is geen milieu vriendelijk alternatief. Een natuurlijk ontsmettingsmiddel is citroensap.

Bronnen:
http://www.duurzaamthuis.nl/lifestyle/schoonmaken

Schoonmaakazijn vind ik zelf ideaal en dat is niet milieubelastend.

Zelf gebruik ik geen Dettol, dus heb geen ervaring van 1e hand, maar ik kan wel wat hierover vertellen. Het werkende stof in Dettol is Chloorxylenol. De werking van Chloorxylenol is dubbel: door de celmembraan van de bacteriën aan te tasten worden deze afgedood (dat is het bactericide effect, maar het werkt niet even goed bij alle soorten bacteriën), en door de aanmaak van DNA te verstoren wordt de vermenigvuldiging van deze afgeremd (dat is het bacteriostatische effect) Chloorxylenol is in beginsel niet toxisch bij contact voor zoogdieren (behalve voor mensen of dieren die extra gevoelig hiervoor zijn) Dieren die in contact hiermee komen en zichzelf aflikken (zoals katten bv) kunnen wel iets meer last hiervan krijgen. Chloorxylenol is wel toxisch voor aquatische levensvormen, omdat de werking van de kieuwen verstoord wordt. Je moet dus zorgen dat het product niet in het milieu terechtkomt op een manier dat aquatische dieren hier last van krijgen. Zelf ben ik helemaal geen voorstander van het gebruik van reinigingsmiddelen met desinfecterende eigenschappen voor thuisgebruik. Dat heeft in mijn ogen bijna geen toegevoegde waarde: het is duurder, het belast ons milieu, en doorgaans is nergens voor nodig. Je handen en keukengerei kan je bijna steriel krijgen met alleen zeep, als je tenminste dat goed doet. Dus niet even nat maken, 5 seconden onder de kraan snel wrijven en tegelijk afspoelen, en daarna je handen niet goed afdrogen. Dat werkt juist averechts! Door het overmatig gebruik van desinfectiemiddelen worden op termijn resistente stammen geselecteerd, waardoor deze middelen straks niet meer bruikbaar zullen zijn. Precies hetzelfde effect dat je krijgt met antibiotica. Iets anders is het gebruik van desinfectiemiddelen in de levensmiddelenindustrie: vaak maak je producten die lang houdbaar zijn, dus je wil garanderen dat deze niet verontreinigd raken. Tevens, de medewerkers die met deze middelen omgaan zijn speciaal hiervoor getraind, en weten hoe ze deze moeten gebruiken. Kan je ook vergelijken met het correct gebruik van antibiotica. Dus, in antwoord op je vraag: Dettol is niet het meest belastende middel voor het milieu, maar helemaal onschuldig is het niet, en als je je kinderen leert hoe ze hun wanden moeten wassen met ouderwetse zeep, dan heb je het ook niet nodig. Ook goed voor je portemonnee in crisistijd! :-) Gezondheidsraad heeft al in 2001 negatief hierover geadviseerd, check ff de link. Toegevoegd na 42 minuten: Kinderen wassen hun "handen", uiteraard...

Bronnen:
http://www.gezondheidsraad.nl/sites/defaul...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100