hebben zonnepanelen zon nodig?

Hebben zonnepanelen daadwerkelijk zon nodig of kun je ook met een lamp op een zonnepaneel schijnen en zo energie opwekken

Weet jij het antwoord?

/2500

Je zou opzicht met een bepaalde lamp kunnen schijnen op een zonnepaneel en er enige energie mee opwekken, alhoewel dit altijd een zeer hoog percentage aan verlies van energie zal opleveren. Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. De fotovoltaïsche opgewekte stroom kan aan het lichtnet geleverd worden (netgekoppeld systeem), in accu's opgeslagen worden (voor verlichting of bijvoorbeeld voor communicatiesystemen op afgelegen plekken) of direct gebruikt worden om bijvoorbeeld een pomp aan te drijven (autonoom systeem).

Dat werkt inderdaad, het gaat nl om het licht en niet om de lichtbron. De zonnepaneel zet nl licht om in elektrischiteit, het maakt niets uit waar het licht vandaan komt.

Ja dat kan. Maar, elektriciteit van het net gebruiken om zonnepanelen te voorzien van licht om elektriciteit te maken is natuurlijk bijzonder inefficiënt. Maar strikt genomen, is het een optie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100