Wanneer er in de natuur wordt schoongemaakt, worden plastic zakken e.d. verzameld. Klinkers, tegels e.d. laat men meestal liggen. Waarom?

Het valt me telkens op dat men bijvoorbeeld half in de grond weggezakte (brokken) ontsierende tegels laat liggen. Ze zijn dan wellicht minder schadelijk voor het milieu, maar het blijft rommel, afval. Is het gemakzucht?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De natuur hoeft geen prachtig schoongeharkt parkje te zijn, de natuur mag zijn eigen gang kunnen gaan en stenen zijn prima voor deze natuur, op plaatsen waar veel stenen zijn gestort, komen na enkele jaren de mooiste planten op en later de mooiste bomen. Die planten en bomen trekken weer veel insecten en die trekken weer veel vogels, die trekken weer veel roofvogels. Die planten en bomen zuiveren weer onze lucht en produceren zuurstof. Ook in de bodem tussen en onder de stenen komt veel zuurstof, zodat veel schadelijke stoffen afgebroken worden door bacterieën. Zo zal vrijwel alles profiteren van de stenen. Maar voor veel mensen is het een zooitje, we zijn dat zo geleerd, het zit in onze cultuur alles vooral netjes te maken. Maar daar houdt de natuur dus helemaal niet van. Dus waar kies je voor, voor netjes of voor de natuur.

tegels en klinkers zijn loodzwaar om het bos uit te slepen. verder vormen ze goede schuilplaatsen voor insecten; ze doen de natuur/ het milieu geen kwaad. na verloop van tijd raakt het bemost en overwoekerd, en zie je er niets meer van.

Een tegel gaat uiteindelijk mos op groeien, er leven beestjes onder etc. Een plastic zak vergaat niet, en kan schadelijk of zelfs dodelijk zijn voor dieren. De natuur is uit zichzelf ook een beetje rommelig, een extra steen erbij kan geen kwaad.

Bij opruimacties door particulieren, die vaak als een gezellige groepsactiviteit worden uitgevoerd door mensen zonder gereedschap, blijft puin vaak liggen omdat het echt geen lolletje is om op te ruimen (veel te zwaar, je hebt er eigenlijk fatsoenlijk materieel voor nodig). Als de gemeenten opruimen, wordt het wel weggehaald.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100