Hoe lang duurt het voordat radioactiviteit verteerd is?

Nee, niet naar aanleiding van Fukushima, woon vlakbij een oude Amerikaanse site waar kernkoppen gelegen hebben en daar zijn destijds wat rare dingen gebeurd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is trouwens halveringstijd ;-) Maar je hebt meerdere soorten kernkoppen: Uranium bommen: gebruikt U-235 als materiaal. Dit heeft een halveringstijd van 7,04•10^8 jaar. (704 000 000 jaar!) Plutonium bommen: gebruiken Pu-239 dit heeft een halveringstijd vAn 2,4•10^4 jaar. (24000 jaar) wel wat korter maar toch nog heeel lang. Waterstof bommen: gebruikt waterstof en deuterium om te fuseren. Hierbij ontstaat enorm veel energie. Hier gaat halveringstijd niet echt op. (U-235 en Pu-239 zijn isotopen van Uranium(U) en Plutonium(Pu). Isotopen zijn in principe dezelfde soort stof maar dan met een neutron meer of minder in de kern. Dit maakt het atoom soms ook onstabiel en deze atoom zend dan straling uit! Als je meer wil weten kun je altijd vragen ;-)

Dit ligt er net aan welke stof de Amerikanen gebruikt hebben. Op wikipedia staan alle halfwaardetijden (de tijd die nodig is om de helft van de aanwezige hoeveelheid te 'verteren') van radioactieve stoffen. Er zijn veel verschillende radioactieve stoffen, je zou er goed aan doen om even te vragen met wat voor stoffen daar gewerkt is, dan is het een kleine moeite om even op wikipedia te kijken.

halfwaarde tijd is c.a. 200 jaar !

Het ligt er maar net aan welke stoffen ze hebben gebruikt en op welke manier. Als de grond daar niet besmet is, kan jij ook niet bestraald worden. Trouwens, radioactiviteit verteerd niet maar het vervalt. De radioactieve moleculen vervallen (en zenden hiermee radioactieve straling uit. Alfa-straling, beta-straling of gamma-straling) en er ontstaan nieuwe moleculen die ook weer radioactief KUNNEN zijn. Ook heeft de halveringstijd hiermee te maken, als die erg kort is, is er waarschijnlijk niet veel meer van het spul over. Ik hoop je hiermee geholpen te hebben!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100