Is de japanse radioactiviteit gevaarlijk voor nederland?

lees net op nu.nl dat er japanse radioactiviteit is gemeten in nederland. natuurlijk word er gezegd dat het niet gevaarlijk is voor ons in nederland. maar is dat echt wel zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

nee ik denk het niet. die stoffen zitten misschien in wolken maar die zijn er al lang uit voordat het nederland bereikt

De hoeveelheid zal waarschijnlijk zo laag zijn dat het geen groot gevaar op levert. Japan is ver weg en door de reis wordt de radioactiviteit verdunt en verspreid zodat de intensiteit laag is voordat het Nederland bereikt.

Nee, dat nog (lang) niet... De gevonden concentratie van stofgebonden I-131 bedraagt 0,00017 Bq/m3. Ook andere radioactieve stoffen, zoals Cs-134, Cs-137 en Te-132, zijn aangetroffen, maar wel in mindere mate. De precieze waarden daarvan kunnen pas bepaald worden nadat de natuurlijke radioactiviteit in het meetfilter is vervallen. In het luchtmonster van het etmaal ervoor zijn geen radioactieve deeltjes uit Japan aangetroffen. Dat was wel het geval in Zweden en Finland. In totaal zou het dus gaan om een I-131 luchtconcentratie van ongeveer 0,001 Bq/m3. In de dagen na ‘Tsjernobyl’ zijn in Nederland I-131 concentraties gemeten van enkele tientallen Bq/m3. Tjernobyl was ook niet (echt) gevaarlijk voor ons hier in Nederland kwa lucht althans, en dit is een factor 10.000 minder dus verwaarloosbaar volgens het RIVM.

Ja kan gevaarlijk zijn! Vooral bij open hemel dan dalen de deeltjes snel neer!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100