Is er in Nederland ooit een regenboog in het zuiden te zien?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Regenbogen zie je met je rug naar de zon. Voor je uit valt regen, meestal uit een bui. Het zonlicht valt op de regendruppels, waarvan sommige prachtige kleuren aannemen. Die druppels moeten zich dan wel precies in de goede richting bevinden; de richting hangt af van de stand van de zon. Gezamenlijk vormen de talrijke druppels een kleurrijke boog die bij voldoende vrij uitzicht met zijn beide 'benen' op de grond, de horizon staat. Dus je zou een regenboog in het zuiden kunnen zien wanneer de zon noordelijk staat. Maar in Nederland komt de zon in het oosten op, draait naar het zuiden, en gaat in het westen weer onder. Dus zij komt niet in het noorden. Het antwoord op jouw vraag is nee.

Bronnen:
http://www.keesfloor.nl/artikelen/diversen...

Ja, natuurlijk ,waarom niet ? Ik had zowel mijn vorige huis als dit huis (in Duitsland, maar 3 kilometer over de grens) de tuin pal op het zuiden, en zag en zie in die richting regelmatig een regenboog. Dus waarom het wel of niet zou kunnen kan ik je niet verklaren, maar dat ze gewoon in alle richtingen waar te nemen zijn, is een gegeven. 't Is maar net waar en hoe hoog de zon staat terwijl het regent.

Nee, toch niet. De redenering van Jelle klopt, maar de noordelijkste stand van de zon bij opkomst/ondergang is 49,5° ten oosten/westen van noord. Dat heb ik uitgerekend met boldriehoeksformules en wordt ook bevestigd door bron. De straal van de regenboog is inderdaad 42° en dat is dus te weinig om een "been" precies in het zuiden te krijgen. Vanaf 57,5° NB (Schotland) zou het net kunnen.

Bronnen:
http://www.weerstationuithoorn.nl/Weer/Zon...

Behalve de zon geeft ook de maan een regenboog. Moet het wel erg donker zijn. En die kan best in het zuiden staan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100