Is er in Nederland ooit een regenboog in het zuiden te zien?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Regenbogen zie je met je rug naar de zon. Voor je uit valt regen, meestal uit een bui. Het zonlicht valt op de regendruppels, waarvan sommige prachtige kleuren aannemen. Die druppels moeten zich dan wel precies in de goede richting bevinden; de richting hangt af van de stand van de zon. Gezamenlijk vormen de talrijke druppels een kleurrijke boog die bij voldoende vrij uitzicht met zijn beide 'benen' op de grond, de horizon staat. Dus je zou een regenboog in het zuiden kunnen zien wanneer de zon noordelijk staat. Maar in Nederland komt de zon in het oosten op, draait naar het zuiden, en gaat in het westen weer onder. Dus zij komt niet in het noorden. Het antwoord op jouw vraag is nee.

Bronnen:
http://www.keesfloor.nl/artikelen/diversen...

Ja, natuurlijk ,waarom niet ? Ik had zowel mijn vorige huis als dit huis (in Duitsland, maar 3 kilometer over de grens) de tuin pal op het zuiden, en zag en zie in die richting regelmatig een regenboog. Dus waarom het wel of niet zou kunnen kan ik je niet verklaren, maar dat ze gewoon in alle richtingen waar te nemen zijn, is een gegeven. 't Is maar net waar en hoe hoog de zon staat terwijl het regent.

Die kans is zeer klein: Regendruppels gedragen zich elk uur van de dag hetzelfde; steeds zullen ze invallend zonlicht op dezelfde manier afbuigen. Als de zon opkomt en op de horizon staat, bevindt het middelpunt van de regenboog zich eveneens op de horizon. Naarmate de zon in de loop van de ochtend hoger komt, zakt tegelijkertijd het middelpunt van de regenboog verder onder de horizon weg. Daarbij komt ook de bovenkant van de boog steeds lager te staan. Op een gegeven moment verdwijnt de regenboog helemaal onder de horizon. 's Zomers is de kans op het zien van een regenboog midden op de dag dus niet zo groot. Verder is de kans op een bui in de middag, als de zon het aardoppervlak heeft verhit en er stapelwolken zijn ontstaan, groter dan in de ochtend. De combinatie van zonneschijn en regen zul je dus het vaakst aantreffen later in de middag of in het begin van de avond.Regenbogen zie je soms ook op de nadering van een warmtefront of een ander regengebied. Dan is de vroege ochtend het meest voor de hand liggende waarnemingstijdstip. De regen verplaatst zich veelal van west naar oost en de regenboog is dan alleen te zien als de vroege ochtendzon nog onder de opdringende bewolking door schijnt.

Ja en nee. Om te beginnen: Een regenboog staat altijd exact aan de andere kant van waar de zon staat. Om de regenboog dus recht in het zuiden te hebben, moet de zon pal uit het noorden schijnen. Aangezien dat in NEderland nooit voorkomt, zal je nooit een regenboog hebben die met het hoogste punt in het zuiden staat. Dat gezegd hebbende.. De zon komt op in het oosten, gaat door het zuiden en gaat onder in het westen... Ongeveer.. Namelijk: De zon komt in de zomer op de langste dag (21 juni) op op 30 graden noordelijk van oost, en gaat onder op 30 graden noordelijk van west. Als we nu daarbij optellen dat een regenboog zich uitstrekt van 42 graden links en rechts van het hoogste punt kan je berekenen dat de regenboog tot maximaal 12 graden overlap kan hebben met het zuiden. Immers: Als de zon op 21 juni opkomt, staat deze slechts 30 graden van het noorde af. Het midden van een regenboog op de moment zou slechts 30 graden van het zuiden zijn. Genoeg om een 'been' te laten overlappen met het exacte zuiden.

Wat een hoop gelul allemaal. Overal waar de zon schijnt, en er tegelijk regen valt, kan een regenboog zichtbaar zijn. Het is waar dat deze pas zichtbaar is als je met de rug naar de zon staat, en dat het moet regenen enkele meters tot enkele kilometers voor je. Ik heb al regenbogen gezien in watervallen die ik bij wijze van spreken bijna kon aanraken ! Tussen haakjes, elke regendruppel heeft ongeveer de vorm van een prisma vandaar de verbreking van de kleuren wanneer het zonlicht de druppel verlaat en vandaar het mooie schouwspel vanop afstand.

Nee, toch niet. De redenering van Jelle klopt, maar de noordelijkste stand van de zon bij opkomst/ondergang is 49,5° ten oosten/westen van noord. Dat heb ik uitgerekend met boldriehoeksformules en wordt ook bevestigd door bron. De straal van de regenboog is inderdaad 42° en dat is dus te weinig om een "been" precies in het zuiden te krijgen. Vanaf 57,5° NB (Schotland) zou het net kunnen.

Bronnen:
http://www.weerstationuithoorn.nl/Weer/Zon...

Behalve de zon geeft ook de maan een regenboog. Moet het wel erg donker zijn. En die kan best in het zuiden staan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100