Hoe lang kunnen de condens-strepen van vliegtuigen aan de hemel zichtbaar blijven?

Enerzijds vind ik informatie die zegt dat het slechts enkele seconden zijn, maar mijn vriendin beweert dat het ook heel lang kan duren afhankelijk van de vochtigheidsgraag van de lucht.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je vriendin heeft gelijk: Het hangt van de atmosfeer of hoelang contrails zichtbaar blijven. Soms wordt er een streep gevormd die na enkele seconden alweer begint op te lossen. Sommige contrails blijven uren zichtbaar. Het is bekend dat de meeste condensstrepen in Nederland en België wel meer dan een dag blijven hangen in de lucht. Een kwart van deze strepen blijven zelfs meer dan 2 dagen zichtbaar.

Bronnen:
http://artikelen.foobie.nl/auto-verkeer/co...

In een krachtig hogendruk gebied, dat gevuld is met droge lucht tot op grote hoogte, kunnen de strepen vrijwel direct weer verdwijnen, in de winter betekent het meestal dat de vorst nog wel even aanhoud. Is het hogedrukgebied aan het verzwakken en verplaatsen,dan stroomt er op grote hoogte, vochtige lucht binnen, hierdoor zullen de strepen lang zichtbaar blijven, in de winter betekent dit, dat de vorst aan het temperen is en het binnen enkele dagen gaat dooien. Is het hogendrukgebied bijna verdwenen, dan zien we al veel hoge sluierbewolking en een waterig zonnetje, vliegtuigstrepen kunnen dan zelfs over gaan in hoge bewolking, in de winter zal dan de dooi erg dichtbij zijn en gaat het binnen 24 uur dooien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100