wat voor weer krijg je bij een westenwind? en bij een zuidenwind en bij een oostenwind en een noordenwind ?!?

Weet jij het antwoord?

/2500

Noordenwind: koude poollucht, het zal koeler worden Oostenwind: in de winter vaak sneeuw Zuidenwind: warme lucht, het zal wat opwarmen Westenwind: regenachtig

Een verandering van windrichting luidt vaak een verandering van het weer in. Zeker in Nederland en België waar het veel uitmaakt of de wind vanaf het droge vasteland van Europa blaast of de lucht over de vochtige Noordzee wordt aangevoerd. Een lagedrukgebied die een westen, zuidwesten of noordwestenwind met zich meebrengt zal vaak regen met zich meebrengen. Komt de wind (in de winter) van een lagedrukgebied uit het oosten of noordoosten zal het vaak sneeuw met zich meebrengen. Oosten, ZO en zuidenwinden zijn droge en in de zomer hete en in de winter koude winden. Zuidenwind brengt ook vaak warme lucht uit Zuid-Europa met zich mee. Een noordenwind koudere poollucht. In het kort: West - nat (zeeklimaat) Oost - droog (landklimaat) Noord - koud Zuid - warm Voor 'horrorwinters' heb je dus oostenwind en noordenwind nodig, voor 'kwakkelwinters' westenwind en zuidenwind.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wind_(meteorologie)

Bij westenwind is dit lucht afkomstig van zee (maritiem) en bij oostenwind lucht afkomstig van land (continentaal). Westenwind bevat veel waterdamp en voert altijd wolken mee. Oostenwind is droog en meestal zonder wolken. Evenzo brengt noordenwind koude lucht en zuidenwind warme lucht. Is de wind echter variabel, dan volgt meestal weersomslag. En nog even voor de duidelijkheid: westenwind komt uit het westen, westeRwind komt uit het oosten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100