Waarom daalde de temperatuur na het het krijt naar het paleoCEEN weer? En hoezo steeg deze weer aan het einde van het Paleoceen?

En daalde deze weer van het Eoceen naar het oligoceen?

(allemaal tijdvakken van het paleogeen)

Weet jij het antwoord?

/2500

De temperatuurdalingen op het einde an het krijt zijn er waarschijnlijk gekomen als gevolg an de fameuze meteorietinslag….die niet alleen het einde betekende van vele grote reptielen….maar ook zorgde voor algemene verduistering (een beetje vergelijkbaar met de uitbarsting van de Krakatoa twee eeuwen geleden ....maar dan veel ,veel erger. Niet alleen door de meteorietinslag trouwens , maar ook door de Deccantrap in India ... die vergelijkbaar is met de Siberische Trappen uit het Perm , die weliswaar een temperatuurverhoging met zich brachten en een H²S uitstoot , maar die op sommige plaatsen vooral verduistering van het zonlicht met zich brachten. Het einde van het krijt ( het zgn. Maastrichtien) was ook koeler door de veranderde zeestromingen. Het paleogeen was dus vrij koel en op het einde : in het oligoceen is de huidige ijskap op Antarctica ontstaan. Het vroege eoceen echter was een ‘broeikastijd’....die heel veel tropische planten voortbracht . Planten zorgen voor zuurstof ....en zuurstof is geen broeikasgas . Zuurstof= lagere temperaturen.(Een beetje vergelijkbaar met de overgang van het carboon naar het perm) Antwoord toevoeging: 217 / 1463 Toegevoegd na 10 minuten: carboon - perm : slechts een beetje vergelijkbaar (want in het laat carboon bestonden er naast hete plekken ook ijskappen)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Krijt-Paleogeengrens

Toevoeging op het bovenstaande antwoord is dat door verschuiving van de continenten ofwel de continentale platen, de golfstromen werden onderbroken waardoor de warmte niet meer of slecht werd verspreid. Toen uiteindelijk de continenten zich weer verplaatst hadden werd de warmte weer beter verspreid. Zag er laatst nog een documentaire over kan alleen niet meer herinneren hoe deze heette.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100