Hoe hoog komt een tomatenplant?

Ik heb 2 tomaten planten staan. Maar ik zou niet weten hoe groot dat kan worden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Doorgaans worden ze buiten niet hoger dan 1 a 1,5 meter. In de kas kunnen ze wel 2 tot 3 keer zo groot worden (onder de meest ideale omstandigheden).

In de hoogte wordt een tomaat 1 a 1,5 meter. Sommige rassen worden hoger, andere (veel) kleiner. Daar zit dus nogal wat verschil in. In de breedte kan een tomaat ook ver uitdijen, als je er niets aan snoeit. Kan ook zomaar meer dan een meter zijn. Als je 'm zondermeer laat groeien wordt het dus een flinke struik, maar waarschijnlijk met weinig rijpe tomaten. Het best kun je 1 of twee toppen laten zitten, en alle andere uitlopers (in de oksels van de bladeren) met je nagel afknippen zodra ze pakweg 3 cm zijn. En zodra er 4 of 6 trossen in wording zijn (per uitloper) ook de top eruit knijpen. Telers noemen dat 'dieven', omdat de vele zijtakken die energie c.q. groeikracht van de plant vragen die je in de tomaten wilt hebben. Zet er wel een paar stokken bij, en bind de plant daaraan vast. Zonder steun komen je tomaten op de grond te liggen, en dan gaan ze rotten nog voor ze rijp zijn.

Heb je de tomaten buiten staan en heb je op tijd geplant, dan zitten er nu aan de onderste tros al flink wat tomaten. Laat dan max. maal 3 bloemtrosjes aan de plant zitten+ een blad boven de bovenste bloemtros en haal de kop er uit De plant is dan ruim een meter hoog en kan door het toppen niet hoger meer worden. Heb je ze wat later geplant, en zitten er nog geen tomaten aan de onderste tros, dan laat je geen drie maar slechts 2 bloemtrossen zitten + 1 blad en de toppen er uit. De plant is dan een cm of 80 hoog en kan niet hoger worden. Ga je niet toppen dan krijg je wel meer tomaten en kan de plant wel 2 m hoog worden, maar veel tomaten worden dan niet rijp. Er zij natuurlijk zeer veel soorten tomaten die hoger of lager kunnen blijven, sommige zelfs maar 40 cm.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100