Tegen een uitbraak zoals deze zijn de boeren niet verzekerd door een traditionele verzekeraar. Er is namelijk geen enkele verzekeraar die dit risico durft aan te nemen, want als de uitbraak groot genoeg is (denk bv aan de MKZ in 2002) dan is de schade simpelweg te groot.
Wat de sector heeft geregeld is een schadefonds. Voor iedere gefokte kip, dragen alle boeren een bepaald bedrag af aan deze fonds, en in zo'n geval wordt de schade hieruit vergoed.
Daarnast, per geval kan het rijk beslissen om een deel van de schade te vergoeden. Dat is in dit geval ook gebeurd, en zal de misnisterie van EZ een deel van de schade compenseren.
Dat geldt trouwens niet alleen voor de boeren, die hun eigen fonds hebben, maar ook voor de slachterijen en transporteurs, die geen noodfonds hebben, en niet verzekerd zijn.
Toegevoegd na 6 minuten:
Trouwens, de dagwaarde van de geruimde dieren wordt ALTIJD vergoed door het Rijk. Dat geldt nu voor de vogelgriep, en destijds ook voor de MKZ, de varkenspest, enz.
Het is de rest van de schade, zoals het desinfecteren, aanschaf van nieuwe dieren, destructie kosten, commerciële schade, enz. wat niet verzekerd is en niet automatisch wordt vergoed door het Rijk. Dat soort schade moet dus door de noodfonds of (soms) door het Rijk worden afgedekt.
Toegevoegd na 19 uur:
Oeps, ik zie nu dat ik de MKZ-crisis verkeerd gedateerd heb. Dat moet zijn 2001. De schade was trouwens meer dan 1 miljard euro.