Is het wetenschappelijk bewezen dat koeien een wei nodig hebben om gelukkig te zijn?

Ik heb eens een e-mail naar een bedrijf gestuurd, omdat bekend was geworden dat zij stalmelk gebruiken in hun producten. Toen antwoordde ze zoiets als: ''Als koeien niet naar buiten kunnen, zal de boer het ze op een andere manier zoveel mogelijk naar de zin maken. Als koeien niet in de wei kunnen staan, wil het niet zeggen dat er niet goed voor ze gezorgd wordt.'' Of zoiets. Dus daarom vraag ik bij deze: moet een koe echt in de wei kunnen grazen, om zich natuurlijk te kunnen gedragen? Of kunnen ze ook zonder weidegang gelukkig zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Koeien die op stal staan kunnen, mits ze vrij kunnen rondlopen, hun natuurlijke gedrag vrij normaal ontwikkelen. Maar als je wilt weten of ze niet liever buiten lopen moet je eens de eerste keer meemaken dat ze in het voorjaar weer naar het weiland mogen. Dan gedragen ze zich zo uitgelaten dat je wel moet concluderen dat ze graag in het weiland lopen. En dat komt niet door het feit dat ze daar vers gras kunnen eten, want ze doen het ook als ze de dagen daarvoor vers gras in de stal te eten hebben gekregen.

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=N3c65M6sznU

Nee.Een koe is in feite een bosrund. Dus wil ze bomen om zich heen hebben en een rand langs het bos om te grazen Vandaar dat bomen en heggen zo belangrijk zijn. Een open weide is in feite een vijandige plek voor een koe. Maar een koe heeft niets in te brengen. Niet zo lang geleden zag ik hoe een paar koeien heerlijk door een bosperceel struinden, heel op hun gemak; ze waren uitgebroken. Maar eindelijk hadden ze haar stekje gevonden. Toegevoegd na 15 uur: De koe is de afstammeling van de oeros. Die leefden in bossen; weiden waren er domweg niet.En je ziet ook dat ze graag met de voeten in het water staan aan de rivier ( maar niet in en kletsnatte weide). Op dit moment zijn er veehouderijen die in de zomer de staldeuren openzetten, zodat de koe zelf bepaalt of ze binnen wil staan of buiten in de wei. De dieren gebruiken beide opties. Binnen staan is het kennelijk ook niet, ze willen ook zelf hun voedsel zoeken.. Zijn koeien de hele winter op stal geweest, dan zijn ze blij dat ze weer naar buiten mogen: de koeiendans. Hetgeen niet betekent dat de koe in de zomer in de brandende zon wil staan, al vinden wij het een leuke stoffering. van het landschapEeen koe is pas happy als ze zelf in de schaduw kan gaan staan en liggen als ze dat wil en dat in overleg met haar zusters.. Het blijft toch een beetje een oeros.

Je kunt niet alles wetenschappelijk bewijzen. Je ziet wel heel duidelijk aan de koeien dat ze het heerlijk vinden om na lang opgesloten te zijn geweest in de stal, lekker kunnen dartelen in de wei. Natuurlijk moeten ze als het hard gaat vriezen wel weer naar binnen wat niet altijd gebeurd helaas. Verder zou er in de wei een afdak moeten zijn tegen regen en wind. En altijd water ter beschikking. Dan zou het geluk van de koeien optimaal zijn!

Lastige vraag. In dit soort kwesties wordt er altijd verwezen naar de natuurlijke omstandigheden waarin een dier in het wild zou voorkomen, en aangenomen dat het in die omstandigheden het gelukkigst is. Echter, voor de mens als diersoort staat alles wat natuurlijk is (en we dus niet zelf gemaakt of gefabriceerd hebben) toch ook niet voor dat wat ons het gelukkigst zou maken. De rij zaken die je niet zou willen missen voor en comfortabel leven is schier eindeloos. Alle dieren streven er uiteindelijk naar veilig te zijn voor vijanden en 's avonds de buik vol te hebben. Alles wat ze daar tussenin doen dient uiteindelijk uitsluitend die twee doelen . Geen mens die er moeilijk over doet dat de hond het net zo goed zoniet beter naar zijn zijn heeft binnen voor de kachel dan buiten in de vrije natuur, vooral als het weer niet denderend is. Niet dat hij rennen niet lekker vind - en dat ook niet noodzakelijk is om gezond te blijven (wat je vooral goed ziet aan mensen die een comfortabel gemaksleven leiden en niet meer aan hun natuurlijke behoefte aan beweging voldoen) - maar het is voor ons erg lastig oordelen wat dieren ervaren en wat ze zouden verkiezen. (Misschien kiezen dieren ook wel net als wij graag dat wat slecht voor ze is.) Gegeven is wel dat lang niet alle koeien staan te springen om van hun waterbed af te komen om de wei in te rennen. Als ze eenmaal buiten zijn vinden ze het vast wel heerlijk ; wat dat betreft zijn het net kinderen, die niet mee willen wandelen maar eenmaal op weg de grootste lol hebben. De enige methode om vast te stellen of een dier goed functioneert in de omstandigheden waarin het gehouden wordt, is kijken naar gedrag en gezondheid. Omdat vooral gezondheid heel belangrijk is voor bijvoorbeeld de melkafgifte bij koeien, zou een boer wel gek zijn om het zijn koeien lastiger te maken dan nodig. Bovendien is een wei helemaal niet zo'n natuurlijke omgeving voor een rund ; dat zie je wel als ze op een warme zomerdag dringen om een klein stukje schaduw, dat vaak ontbreekt, of hoe ze krampachtig proberen zo weinig mogelijk last te hebben van een regenbui. We kunnen niet in hun hoofd kijken, maar ik kan me levendig voorstellen dat ze dan een warme - of koele - comfortabele stal verkiezen. Dat koeien niet in de wei kunnen staan, heeft overigens alles te maken met de prijs die wij bereid zijn te betalen voor onze zuivelproducten, en de daaraan gekoppelde grootschaligheid van de landbouw. Niet met gemakzuchtige boeren.

Als een boer zijn staldeuren los zet, zodat de koe zelf kan kiezen, zul je zien dat de koeien het grootste deel van de dag rustig in hun box gaan liggen. Verhalen als "van nature is een koe een bosdier" gaan niet op. Een mens is van nature ook een holbewoner, maar de meeste mensen die kunnen kiezen, kiezen ook voor een luxe woning van alle gemakken voorzien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100