Welke dieren voeden zich met de bessen van het Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis)?

Ik heb wat informatie opgezocht over het Lelietje-van-dalen. Wat me opvalt is dat er op vele sites wordt gewaarschuwd over de giftigheid van deze plant, waaronder de bessen. Deze zouden voor mensen en voor vele dieren giftig zijn. Echter, bij mijn weten maakt een plant bessen, juist met de bedoeling dat een dier ze opeet en de zaden ergens anders weer uitpoept, zodat er de zaden op de nieuwe plek kunnen ontkiemen. Daarom vroeg ik me af welke dieren van nature de bessen eten (dus zonder er aan dood te gaan of gezondheidsschade op te lopen). De enige info die ik heb kunnen vinden, is http://www.illinoiswildflowers.info/weeds/plants/lily_valley.htm. Hier staat dat woelmuizen en bepaalde ratten zich mogelijk voeden met de bessen. Men is er dus blijkbaar niet zeker over. Is er iemand die hier wellicht wat meer over kan zeggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

O.a. deze dieren kunnen aan de verspreiding van de zaden meewerken, zij eten o.a. bessen: Er zijn veel soorten muizen, van al die muizen leven er soms miljoenen per soort in Nederland en ook nog ratten :  huismuizen,  dwerg-  bos-  (+3 ondersoorten) woel- (+5 ondersoorten) en slaapmuizen (+3 ondersoorten)  dus nog veel meer. https://nl.wikipedia.org/wiki/Muis_(dier) De bosmuis heeft een gevarieerd dieet. Hij eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel en klimt hiervoor makkelijk in bomen. De bosmuis eet voornamelijk zaden van grassen maar ook van onkruiden, bessen, noten, wortels, paddenstoelen etc. Het dierlijk voedsel bestaat vooral uit spinnen, slakken, kevers en rupsen en poppen van dag- en nachtvlinders. http://www.zoogdiervereniging.nl/bosmuis-apodemus-sylvaticus De dwergmuis heeft een gevarieerd menu en eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Zo eet hij zaden, granen, vruchten, bessen, knoppen, jonge scheuten, zacht fruit, mossen, paddenstoelen, wortels en grassen. Daarnaast eet hij ook insecten, motten, sprinkhanen en rupsen. http://www.zoogdiervereniging.nl/dwergmuis-micromys-minutus Een hazelmuis is een gevarieerde eter en past zijn eetgedrag aan de beschikbaarheid van voedsel in de verschillende seizoenen aan. Hij leeft vooral van plantaardig voedsel zoals zaden, vruchten, bessen, noten, jonge twijgen en bladeren en knoppen van bomen en struiken. http://www.zoogdiervereniging.nl/de-hazelmuis-muscardinus-avellanarius De relmuis is een nachtdier. Hij eet noten, zaden, vruchten, paddenstoelen, schors en insecten. Daarnaast plunderen ze zo nu en dan nesten van vogels, op zoek naar eieren en jonge vogels. https://nl.wikipedia.org/wiki/Relmuis#Voedsel_en_gedrag De aardmuis eet voornamelijk gras en ander plantaardig voedsel, zoals stengels (vooral de sappige, onderste stengeldelen) van grassen, vruchten, bladeren, bollen, zaden en bij voedselschaarste ook bast. Af en toe eet hij ook wormen, larven, insecten en spinnen. Soms legt de aardmuis een voedselvoorraad aan, in zijn tunnelstelsels met bijvoorbeeld afgebeten plantenstengels en graszaden. http://www.zoogdiervereniging.nl/aardmuis-microtus-agrestis -2- zie reacties : bruine en zwarte rat.

Geen. Convallaria majalis vermenigvuldigt zich via de horizontaal lopende ondergrondse wortelstokken die heel snel aangroeien en waaruit nieuwe planten omhoog komen. Voor de verspreiding heeft de plant het dus niet nodig dat dieren de bessen eten en de zaden uitpoepen. Dieren eten zelden van deze plant, vanwege de bittere smaak. Als hij bloeit mijden ze 'm al vanwege de geur. Vermoedelijk weten ze daardoor instinctief dat ze ook de bessen met rust moeten laten.

Bronnen:
http://wildeplanteninbrugge.blogspot.nl/20...
http://www.volkoomen.nl/C/Convallaria.htm
https://www.bokt.nl/wiki/Meiklokje

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100