Mogen wegwerkers wiegeren te werken met hevige mist?

De laatste week is het behoorlijk mistig geweest s morgens en nu vroeg ik me af of mensen die langs de weg werken mogen weigeren te werken in de mist ivm de veiligheid.

Toegevoegd na 6 minuten:
wiegeren is weigeren

Weet jij het antwoord?

/2500

weigeren niet..als de omstandigheden dermate slecht is zal de baas wel overwegen zijn werknemers niet langs de weg te laten werken

Natuurlijk zal de leiding van dat bedrijf wel uitkijken, om de werknemers te laten werken in te gevaarlijke omstandigheden. En zou er aanleiding zijn, om te veronderstellen dat bij zo'n bedrijf er meer op het geld, dan op de veiligheid wordt gelet, dan zijn er altijd nog ondernemingsraden, de vakbond, en ook de arbeidsinspectie die dit in de gaten houden. Mogelijk is alles nauwkeurig vastgelegd, onder welke weersomstandigheden het verantwoord is te werken, en wanneer niet. Wel kun je je afvragen of nu juist mist heel gevaarlijk moet zijn. Je kunt stellen dat er bij mist misschien al wat langzamer wordt gereden, en dat de kans op een ernstig ongeluk daarmee juist afneemt. Terzijde: de veiligheid van wegwerkers zou m.i. in alle omstandigheden een stuk verbeteren, als er nu eindelijk eens heel konsekwent alle borden die aangeven dat er gewerkt wordt, direct worden weggehaald als er niet wordt gewerkt. Want bijna dagelijks zie je een woud van borden, dat je b.v. maar 50 of 30 km per uur mag rijden waar normaal 80 mag, terwijl er niemand aan het werk is. Iedereen scheurt daar dan gewoon door, en bij de volgende plek waar wèl gewerkt wordt, gaat het dan mis, omdat automobilisten dan denken, dat daar die borden ook voor niks staan.

Een werknemer mag werkzaamheden weigeren als de werkzaamheden een gevaar voor de gezondheid en veiligheid zijn. Let wel dat er voldoende veiligheidsmaatregelen in acht genomen moeten worden qua afzetting, markering, verlichting, pionnen, borden, markeringen op de weg en verkeerslichten en verkeersborden. Alsmede fluoriserende en reflecterende kleding. De verkeersregels moeten natuurlijk wel nageleefd worden door de weggebruikers. Indien de werkgever geen persoonlijke beschermings- middelen ter beschikking stelt of onvoldoende van bovenstaande veiligheidsmiddelen toepast, dan kan men zonder meer weigeren om zich bloot te stellen aan de gevaarlijke werkwijze. Ik moet er wel aan toevoegen dat dit werk niet voor mierennxxkers is, maar voor echte mannen. Ik haast mij te zeggen dat de gemeente of rijkswaterstaat beter een hele weg kan afsluiten ivm vergissingen te voorkomen, want in het heetst van de strijd staat men zonder na te denken ongemerkt aan de verkeerde kant van de pion. (afzetting) Bij overtredingen mbt de overschrijding van de toegestane snelheid mag de pliessie van mij het onderste uit de kan halen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100